Pearl parties och andra pyramidspel

Här om natten vaknade jag vid kl 03 och hade svårt att somna om, så vad gjorde jag? Scrollade på telefonen såklart. Jag tittade på nån gullig hundvideo på Facebook och när den var slut hoppade appen automatiskt över till en live-sändning av en kvinna som satt och öppnade musslor, plockade hon pärlor ur dem och visade upp dem med ett skjutmått för att visa hur stora de var ”Oooh wow the first lavender one in a while!” ”Look at that, neon orange and a 6,7 that’s amazing!”.

Förundrad fortsatte jag titta på klippet med tankar om ”Vad är det här egentligen” och ”Vad sjutton är det jag tittar på?” återkommande i mitt huvud. Jag har tillräckligt mycket koll på pärlor för att veta att de inte naturligt förekommer i färger som limegrön och neonrosa. Dessutom förstod jag inte riktigt vad man ska ha enstaka pärlor till och varför såg musslorna så otroligt äckliga ut?

Dessa frågor fick mig att ramla ner i ett så kallat kaninhål jag fortfarande inte kravlat upp ur. Jag klickade mig vidare in på tjejens hemsida och läste där att hon och hennes man hade sett sådan musselöppning på ett tivoli(!) och tyckt det var så roligt så de bestämde sig för att ta konceptet vidare till internet. Sounds legit.

Vad jag hade sett var ett så kallat ”Pearl party” och det är del av en MLM (multi level marketing), pyramid scheme eller på svenska pyramidspel. Det handlar helt enkelt om bedrägeri! Ett MLM-företag rekryterar folk till att hålla dessa partys. För att tjäna pengar på det hela måste dessa personer rekrytera andra till att hålla fler partyn för det praktiskt taget omöjligt att tjäna pengar endast på att sälja produkten.

Produkten är döda musslor, eller ostron, som de petat in en billig, odlad och artificiellt färgad sötvattenpärla i, typen av pärla du kan köpa en 30-40 st trädda på en elastisk tråd och sålda som armband för en hundring eller två lite överallt. Ibland är det inte ens så hög kvalitet på pärlorna som det är i de som säljs som färdiga utan det handlar om en plastkärna med bara något enstaka lager pärlemor på sig, ett lager som lätt nöts bort. Ofta är det musslor eller ostron som egentligen har dyra pärlor i sig som används, detta för att lura folk att tro att det verkligen är värdefulla pärlor som kommer ur dem. Den döda musslan prepareras sedan med kemikalier så att muskeln i den drar ihop sig och musslan stänger sig igen för att simulera att den aldrig blivit öppnad. Sedan vacuumförpackas musslan och skickas iväg för att öppnas i dessa pearl parties, ofta preparerade med farliga kemikalier som formaldehyd. Tänk er bara stanken av dem.

Affärsidén är att folk då ska köpa dessa musslor för ett visst pris, som grisen i säcken, och så blir det en överraskning för köparen om det är en mycket eller lite värdefull pärla i den. Lite spännande sådär. Lite som att spela på lotto men då i bedrägeriform.

I livestreamen jag tittade på var det tittare som köpt allt från två till 10 av dessa mussor och som då fick en rad med ”amazing” och ”so gorgeous” pärlor i olika konstiga färger och ojämna storlekar. I ett klipp jag såg medan jag grottande ner mig i ämnet var det en av partyvärdarna som höll upp en pärla och påstod att den var värd $78. För en pärla som inte ens är värd 1/100 av det priset. Det kan ju tyckas konstigt men dessa partyn är jättepopulära så folk går på det. Bara för att sedan bli fruktansvärt besvikna när de tar sin fantastiska pärla till en julvelerare och får höra att den är i stort sett värdelös.

Det förekommer också andra ”parties” som ”ring parties” där man köper en badbomb(!) som det är en hemlig ring gömd i. En ring som påstås vara värd mycket mer än de ca $20 dollar det kostar att köpa badbomben den göms i. Naturligvis är ringarna skräp. Man behöver inte vara en smyckesexpert för att veta att det är jättedumt att utsätta sina dyrbara juveler för ett konstigt kemikaliebad. Dessutom, om de nu hade varit så fantastiskt dyrbara, varför hade säljarna inte bara löst upp bollarna och sen sålt ringarna vidare och på så sätt tjänat mycket mer pengar än vad de gör på dessa parties? Samma sak med pärlorna!

Jag vill inte stötta någon del av dessa pyramidspel genom att länka direkt till dem men jag hittade en rolig parodi på Youtube som visar hur det kan gå till. För de som vill läsa själva rekommenderar jag en googling på ”pearl party scam”.