ÄNTLIGEN kom en man och sa allt det där vi alltid sagt, nu är vi räddade!

Den här pappan trodde att hemmafruar inte gjorde nått om dagarna, sen hände detta. Han blev hemmaman och började uppleva själv hur det är att vara hemma och ta hand om hem och barn. Nu räddar han hemmafruar världen över med sin berättelse om kampen för att få duscha, om hur barnen behandlar honom som en betjänt och hur han surt äter sin middag på farstubron eftersom han inte pallar berätta för frugan hur hans slitiga dag varit.

För en gångs skull kom denna artikel in i mitt Facebookflöde genom att Hanna Lemoine, a.k.a. One-way Communication, delade den och inte som en hyllning från en av mina mindre analyserande vänner eller bekanta. Men annars är det ju populärt att bli glad när en män äntligen tar på sig att framföra samma budskap som kvinnor sagt i alla tider, för då kanske folk (d.v.s. andra män) äntligen fattar att det är sant. Jag skulle kunna plocka fram flera exempel jag aldrig skrivit om där personer som ännu inte fått på sig genusglasögonen helt oreflekterat ohh:ar och aaahh:ar över någon man som säger samma sak som kvinnor sagt tusen gånger i tusen år.

Detta är ju vanligt i alla kamper. T. ex. får vita mer cred och lyssnas mer på när de talar mot rasism än vad de som utsätts för rasism gör. Exemplen är många. Pappor som får döttrar och då plötsligt blir feminister, till allas glädje och beundran. Henrik Schyffert som skriver ett jävligt basic inlägg om rasism på Facebook och ”Men WOOOOW, vilken grej! Vilken kille! Helt otroligt!”-reaktionerna som knappast lät vänta på sig.

Jag undrar dock om det är lika vanligt i andra kamper att de förtryckta själva står i framkanten och applåderar hårdast när någon utomstående, strukturellt överstående, plockar deras budskap rakt av och blir hyllade som att de säger nått ingen uttryckt innan. ”Åhh vad duktigt, vad glad och stolt jag blir över att just du vill ta mina ord och göra till dina egna så att de äntligen tas på allvar!”. Funkar det verkligen så?

Annonser

Kommentering öppen 10 dagar. För regler se under fliken "Om".

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s