”Jo han mördade henne, men…”

Triggervarning: Rå jävla misogyni. 

Så då har Oscar Pistorius fått sin dom. Upp till 5 futtiga små år för att ha dödat sin flickvän Reeva Steenkamp. Jag har tänkt  skriva om detta innan, men eftersom jag hade velat sätta mig in i fallet och göra en ordentlig juridisk analys av omständigheterna (utifrån ett svenskt rättsperspektiv visserligen) har jag inte riktigt orkat lägga ner den tiden det hade krävt. Det hade dessutom antagligen blivit en hel uppsats som ingen orkat läsa.

Han sköt alltså ihjäl Steenkamp genom en stängd toadörr och påstod att han trodde att det var en inkräktare på andra sidan dörren. Nu vet jag inte om det är ok att i Sydafrika skjuta ihjäl inbrottstjuvar i sitt hem för det kan ju ha med att det sågs som förmildrande omständighet att göra, men enligt mig och många länders lagar är misstagen identitet är en ursäkt som friar från ansvar. Hade det varit det hade väl varje partnermördare sett till att ha en dörr mellan sig och offret så hen hade kunnat föra samma försvar som Pistorius. Vem vet, det kanske blir den nya grejen efter detta.

Det han dömdes för var alltså culpöst dödande. Vållande till annans död heter det i Sverige. En olycka som hänt för att man varit brottsligt vårdslös. Typ som att köra bil vårdslöst och råka ha ihjäl någon. Jag kan ju tycka att skjuta skarpt mot en dörr när man vet att någon är bakom den är lite mer än vållande, som sagt var. Dock är jag inte mer insatt i fallet än det som går att läsa i media.

Idag på Twitter dök det upp en skärmdump på en genomvidrig kommentar som någon skrivit under en artikel om domen mot Pistorius. I den lägger kommentatorn skulden på Steenkamp. Hon borde ha förstått bättre än att stanna hos en snubbe med våldstendeser.IMG_1034

Detta är knappast första eller sista gången, när kvinnligt vs manligt diskuteras, som vi ser resonemang kring vem som bär ansvaret för brott män begår mot kvinnor.

När jag var barn snackades det flitigt om att flickor var ungefär 3 år mer mogna än pojkar. Om jag inte minns fel var det till och med något som diskuterades på lektionstid. Detta var antagligen baserat på någon undersökning med biologistisk utgångspunkt, total utan hänsyn till individuella skillnader med allt vad det innebär. Dessutom användes det flitigt för att övertyga tjejer om att ha överseende med killar när de betedde sig som svin mobbades, kränkte eller tafsade. Vi var ju lite mer mogna medan de inte visste bättre. Stackars dem. Sluta gnälla. Åh så skönt nu slapp ju vuxenvärlden ta det på allvar!

Logiskt tänkande är ju annars något som könas som en ”manlig egenskap”, men så fort män tjänar på att infantiliseras så drar de upp det kortet istället. Han blev arg. Han var kåt. Han är dubbelamputerad och lite lessen över det. Och detta förväntas personer som då inte faller inom kategorin ”man” hela tiden förhålla sig till och ta ansvar för.

När kvinnor var mäns egendom som behövde kontrolleras var det kvinnor som sågs som liderliga som inte kunde tygla sin egen sexualitet. Sedan när det passade män bättre att hävda att det var de som var mer djuriska och därmed inte kunde lastas för sina handlingar ändrades synsättet.

5 år är rättvist straff för Pistorius för han är faktiskt funktionshindrad och det är tydligen ett straff i sig, eller nått. Hej funkofobi.

”Hardly a Babe i the Wood” antar jag i denna kontext syftar på rättsfall där barn hittats mördade i skogen. En svensk översättning blir antagligen ”Inget oskyldigt offer”. Att förmodas veta vad man ger sig in på när man blir ihop med en våldsbenägen snubbe men ändå inlåta sig i en relation är dock det tydligen dödsstraff på, eller det är i alla fall inte synd om en om man sen råkar ut för den där eventuella våldsamheten. Att däremot direkt företa handlingar som leder till att någon dör är istället något som kan ursäktas in absurdum.

Vad sägs om att lägga ansvaret där det hör hemma istället?

Intressant också att kommentatorn låter gärningsmannen ha ett namn medan offret bara är ”this young woman”.

Kommentering öppen 10 dagar. För regler se under fliken "Om".

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s