”Vi killar vill ha en tjej som ser ut som en VAS!”

Titt som oftast dyker det upp ”välmenande” inlägg från snubbar om vilken sorts kroppar kvinnor borde och inte borde eftersträva att ha, baserat på var ”killar” (som alla tydligen har samma tycke och smak, samt såklart också är heterosexuella) tycker är knullbart.

Från krönikor i Expressen där vi får veta att ”nästan inga killar vill ha flickor på 1,80 som knappt passerar 40-strecket på vågen. Forskning har visat att män snarare gillar smala midjor kombinerat med breda höfter, med andra ord kurviga tjejer.”

Till den lite mindre sofistikerade varianten:20131119-211857.jpg

Gud förbjude att någon skulle få för sig att killar accepterar annat än ”fina bröst” på en kvinna, eller nått.

Detta inlägg får mig dock att undra vad det är för ideal han förespråkar. Jag har ju hört talas om att en kropp som den klassiska Coca cola-flaskan skulle vara eftersträvansvärd utifrån ”den manliga blicken”, men en vas? Var menar han?

Menar han att tjejer ska se ut så här?20131119-211826.jpg

Eller så här?20131119-211818.jpg

Så här?20131119-211809.jpg

Eller så här?20131119-211803.jpg

Eller kanske så här?20131119-211757.jpg

Tycker han att tjejer ska se ut så här?20131119-211751.jpg

Eller är det detta,20131119-211835.jpg

eller detta han pratar om?20131119-211842.jpg

Förvirringen är stor.

(Om någon har ett exemplar av den sista vasen till övers fyller jag år den 12:e december. ;-) )

185 tankar på “”Vi killar vill ha en tjej som ser ut som en VAS!”

 1. Och vem bryr sig om vad killar i plural vill ha, gillar etc??? Jag är spinkig, tjock, vältränad, vasformad eller vad helst jag vill för min egen skull. Den människa som jag sen väljer att leva med gillar mig för den jag är och tycker att jag är fin som jag är. Blir så jävla trött på ”grabbar” som ska yttra sig om kvinnor i allmänhet.

   • Hej S! Varför kräver du källa på en generell tanke som finns ute i samhället? För alla andra är det en självklar markering i texten att visa att det inte är hens ståndpunkt.

  • hahahaha det är antagligen en kille som sagt åt dig att tänka så där. Antagligen en kille som sagt att killar gillar ”självständiga tjejer som tänker själv och klarar sig på egen hand och väljer själv hur dom vill ha det”.

   Failllll

  • Jag tycker det är intressant att inlägget och kommentarer runt omkring det handlar om män och kvinnor i plural som om alla vill ha samma sak. Attraktivitet är antagligen något av det mest individuella som finns.

   Personligen gillar jag kvinnor som ser ut som Alvar Aaltos vas :)

 2. Vad gulligt det är med killar som vill ha ”fina bröst”, eller varför inte en tjej med en ”fin kropp”. Vad är ”fina bröst” för någonting? Mina bröst är bara mina bröst, de är inte fula, inte fina och oavsett någon annans åsikt så planerar jag inte att ändra på dem.
  Med tanke på att killar som beter sig närgånget, illa och jobbigt alltid vill ses som individer så är det ironiskt att de har så generella krav på kvinnors kroppar. Den är fina bröst, fina kroppar, fint hår, fina fötter, trevlig, glad och har humor hit och dit hela tiden.

  Älskar förresten teckningarna.

  • Vad någon tycker är ”fint” är ju högst subjektivt, så det är väl inte ett särskilt generellt krav egentligen. Jag får väl tycka att bröst, fötter, hår, kroppar eller vad som helst är fint eller fult? Betyder ju inte att jag kräver eller anser att någon ska ändra på sitt utseende. Bara att jag tycker så, och det är min rätt att tycka det.
   Jag behöver inte inte kommentera det till dig personligen, går väl inte fram till dig och påstår att dina bröst är si och så, men jag kan väl ändå ha en åsikt?

   Jag har även rätt att förmedla min egen generella åsikt. Till exempel kan jag säga att jag inte tycker om tjejer som har tatuerat in hakkors i pannan. Inte att ”Alla killar ogillar när tjejer har hakkors i pannan”, men att jag ogillar det. Vad är det för fel med det? Förstår verkligen inte pongen med ditt inlägg.

   Och nej gud förbjude att man tycker om när en tjej är glad…

   • Ja, du har rätt till en åsikt, det betyder inte att vi vill höra den.

    Ja, du har rätt att förmedla din generella åsikt ändå, det betyder inte att den är relevant för oss. Över huvud taget.

    Tjejer är helt enkelt trötta på att få sina kroppar helt opåkallat recenserade och bedömda. Vi finns inte till för männens skull och behöver inte männens godkännande för att känna oss tillfreds med våra kroppar. Vi vill inte ha männens åsikter om våra kroppar i tid och otid. Det är poängen.

    Och att det är roligt att välja vas. :-)

   • Det är väldigt mycket generaliserande till höger och vänster. Killar är si och tjejer är så. Det är individens preferenser som avgör vad dennes preferens är. Denna lilla pojk talar tydligen för alla män vilket är helt åt helvete. Men sen kommer vi till generalisering från några av er kvinnor som också är helt felaktiga. Alla killar bedömmer inte kvinnor och skulle absolut inte berätta sitt omdöme för personen i fråga. Kvinnor får se ut exakt hur de vill se ut och ingen man har rätt att tala om sin preferens för dem, för om man inte bryr sig om personen bryr man heller sig inte om personens åsikt. Men ingen kvinna har heller rätt att säga till mig hur jag skall vara eller generalisera in mig bland några småglin och säga att alla män är på ett sätt. Sen till Lina: När du skriver ”tjejer” generaliserar du på exakt samma sätt som lill pojken däruppe. Du kan omöjligt veta ifall alla kvinnor på denna jord är trötta på att bli recenserade. Det finns nog många kvinnor där ute som gör sitt yttersta för att bli recenserade och få mäns åsikt om hur de ser ut. Till varenda en av er: Skriv ”jag” och ”min” och sluta använda ”vi” och ”killar/tjejer”. Det är är väldigt irriterande för mig och tydligen skapar det meningslöst stora debatter som inte leder någonstans.

    Mvh/ Robban

   • @robban
    Du har rätt, jag generaliserade, men det är en giltig kommentar. Jag är inte ensam. Hade jag talat för ALLA tjejer, det hade varit en annan fråga.

   • @robban Sen kan det i vissa fall vara nödvändigt att generalisera för att visa strukturerna. Skulle alla alltid se alla som individer skulle könsrollsförtryck inte finnas till att börja med. Så i vissa fall är generalisering nödvändig, i andra fall inte. Det finns alltid undantag. Det gäller bara att förstå att strukturerna och tendenserna finns kvar oavsett. ”Denna lilla pojk” talar såklart inte för bokstavligen ALLA män i HELA världen. Men han talar för en tydlig struktur där män är överrepresenterade när det kommer till att uttala sig om just kvinnorkroppen. I sånna här debatter måste en ha persektiv nog att förstå att det inte alltid handlar om en själv, personligen. Allt är strukturer, möster och tendenser.

 3. Det var djävulsk rolig att se sig själv på bilden illustrerat på den här viset ! Otrolig bra inlägg , tack för skrattet !!!!

 4. Då kanske ”vas” var ett bra förslag ändå, helt ovetandes. För att behaga annan person och sig själv bör en följa vas-former. Dvs, precis hur en själv vill.

  • En jädra massa tjejer. Vete fanken vilka selektiva kretsar man rör sig i för att kunna missa det. Oavsett vad man tycker om det så är det en verklighet som en jädra massa av oss killar får leva med och förhålla oss till. Bekräftar man inte kvinnans utseende så uppfattar en massa kvinnor att man inte bekräftar henne som person. Blir så ofantligt less när kvinnor snöar in på vad killar/män och andra kvinnor tycker om deras utseenden. Och när man för förtisjuttonde gången blir uttalat eller outtalat ombedd att bekräfta att de/hon är fysiskt vacker, fast man tycker att personligheten är det viktiga och att hon försöker eftersträva mer eller mindre störda utseendeideal, så är det väldigt lätt hänt att man säger till exempel ”men vi män gillar ju kvinnor med rumpa” eller nåt annat övergeneraliserande.

 5. Jag kan bara tala för mig själv men jag har aldrig bryt mig om utseende. Personligheten är det viktigaste för mig om jag vill ha en relation med en tjej. Hon får se ut som hon vill/gör. Jag tycker om inlägget dock, det upplyser ett stort problem. Jag anser också att tjejer har det här problemet. Jag känner många tjejer som hela tiden håller på att lägga upp bilder på vältränade manliga modeller med likadana kommentarer som du nämnde i dit inlägg. Men igen, inte alla tjejer är så.

  • ”Får”?
   Enligt min åsikt är vad din kommentar ger uttryck för precis vad som utgör det problematiska i frågan om kroppar. För mycket vikt läggs vid utseende och vad folk TYCKER OM KROPPAR. Ingen SKA BRY SIG om vad killar, eller tjejer, har för kroppsbyggnad.
   Ens kropp är ett verktyg för att fortsätta leva. Min kropp är min. Min min min min. Ger det utrymme för någon överhuvudtaget, tjej eller kille, att säga hur den ”får” se ut?
   Nej.
   Nej, nej, nej.
   Den ser ut som den gör. Och oavsett är den awesome eftersom den pumpar runt blod i min kropp. Period.

 6. Dock måste ni ge credit för en sak. Jag har nämligen mig veterligen ALDRIG sett en kille påpeka i något offentligt eller halvoffentligt sammanhang att han/killar gillar jättesmala tjejer, med de fysiska attribut som oftast kommer med det. Det har jag faktiskt aldrig sett och det är väl ändå det idealet som de flesta tycker är farligast.

  • Japp, så länge vi har snygga bröst och stjärtar som är fluffiga på rätt sätt kan vi se ut lite hur som helst i formen. Hurra. Det är bara lite svårt då att få till den där ”jävligt goa kulrumpan” om man inte har den naturligt utan att ägna sig åt träning och då riskerar man ju att få muskliga lår = ingen man i världen vill ta i en.

   • Ja, jag bortsåg nog från det där med snygga bröst osv i min kommentar. Ville bara säga att du prickade så himla rätt med alla vas-sorter.

 7. Så bra skrivet! Vad många behöver fråga sig är VARFÖR man tränar?! Att träna är först och främst ett sätt att hålla sig frisk, sund, orka mer och leva sitt liv i god livskvalitet. Ska vi tjejer låta bli detta för att en grupp människor tycker att det är ”osexigt” hur kroppen påverkas av träning? Underbart med vaserna! De kommer i alla former både för män och kvinnor, tur att det finns en frorm för alla;)

 8. Jag gillar tjejer som ser ut som en vas, eller jag kom fram till det nu efter att ha läst detta. Dvs. jag gillar tjejer som ser ut på olika sätt, eller snarare det spelar inte så jävla stor roll hur kroppen på den tjej jag gillar ser ut, den kan se lite hur som helst ut..
  Heja vasutseendet!

 9. Alla människor med någon form av sexuellt behov har väl ett högst individuellt och subjektivt skönhetsideal de utgår ifrån när de söker efter en partner? Så länge man inte basunerar ut det på ett drygt och kränkande sätt förstår jag inte vari problemet ligger.
  Det vore väl konstigt om man INTE valde potentiell sexuell partner utefter sina egna preferenser, kille som tjej? Man behöver inte alltid ta allting så personligt.

  • men självklart får man ha preferenser (dock kan man fundera både en och två gånger på om man behöver säga saker som ‘alla killar vill ha…’ och ‘ingen snubbe skulle någonsin ta i en brud som…’). men även om DU är en INDIVID som uttrycker din alldeles EGNA åsikt, så måste du inse att den kan hjälpa till att befästa och upprätthålla destruktiva strukturer i samhället. frågan är då vad som är viktigast. att kläcka ur sig sin åsikt, eller hålla tillbaks. välja partner kan man göra efter preferens utan att bidra till en massa skit.

 10. Vår tvåårige son går till vår förvåning fram till snygga unga tjejer på stan och ger i princip sjutton i alla andra (om han inte redan känner dem och gillar dem). Skumt, eller hur?

  • Hmmm… snygga, i vems ögon? I dina ögon eller er sons mammas ögon snygg? Och … har du tänkt på att barnets första språk är kroppens språk, dvs kroppen förmedlar saker du inte säger högt. Det kan mycket väl vara så att din kloke 2 årige son oakttar dig och märker att DU förändrar ditt kroppspråk i närheten av en person du själv tycker är snygg… och det ena leder till det andra… det kallas att barn strävar efter att ”lyssna” på och koda sina föräldrar/sin vårdare och ger respons efter det. Bara en tanke … säger inte att det jag undrar är sanningen, men likväl, hoppas få dig att fundera på hur du och din som kommunicerar (nämligen nte bara med ord).

 11. Älskar att flera killar som kommenterat här har kommenterat ”JAG gillar xxx” osv. Alltså helt missat poängen. Vi vill att ni ska SLUTA berätta för oss vilken av våra kroppar som är eran favorit. Ska det vara så svårt?

 12. Väldigt roligt inlägg i debatten, uppenbarligen är han själv väldigt konfunderad eller så har han bara sett en enda vas i hela sitt liv (föga troligt). Kram på dig och grattis i förskott! :-)

 13. Haha ”vi killar”, vilken ärkepajas! Som många klokt påpekat så är poängen att om en t.ex tycker om att träna ska en göra det för sin egen skull inte för att bli godkänd av ”vi killar”. Sen har han ju fel även i sak, det finns många som gillar vältränade kroppar lol.

 14. Mig veterligen händer det i princip inte att jag eller andra män jag träffar på oombett riktar en framställan till en tjej om vilken typ av utseende de föredrar. Inte heller att man gör generella uttalanden om kvinnors utseende med kvinnor närvarande. Jag vill påstå att det förekommer främst i yngre kretsar – snorvalpiga tonåringar kan säga både det ena och det andra. Men detta tycks inte följa med in i vuxenheten i någon särskild utsträckning. Och uttalar sig vuxna på det här viset så avfärdar man dem väl ganska snabbt som idioter, varpå uttalandet inte heller får särskilt starkt fäste? Eller? Så brukar jag göra/känna i alla fall – när kvinnor gör plumpa uttalanden om mäns utseende. Och jag är inte ovanligt ”stark”.

  Dock händer det förstås att vi män sinsemellan pratar om utseendemässiga preferenser, men det är ju förstås inte det blogginlägget och riktar sig mot. Personligen (och jag gissar att de flesta är som jag) har jag nog aldrig uttalat mig negativt eller styrande när det gäller kvinnors utseende inför en kvinna, såvida jag inte fått en explicit fråga. Att jag sedan ”väljer” efter mina egna preferenser är däremot en självklarhet. Det gör ju alla. Och har man inga särskilda fysiska preferenser så har man andra preferenser som tar vid.

  Vad jag däremot hört mängder av gånger i mitt liv är kvinnor som (inför mig) uttalar sig fördömande om andra kvinnors utseende; på tv, från gårdagens fest eller på stan. Det sker kontinuerligt, tycks det mig. Och det är allt ifrån att de är för smala (vanligast – tycker jag), för tjocka, för oproportionerliga, eller rentav för perfekta. Att detta sen kan tänkas bero på att kvinnor känner en större press av skönhetsideal är förstås att betrakta som ett problem. Men jag tycker det är fel att utmåla oss män som den direkta boven i dramat – inte minst som exemplet ifråga om att ”berätta för oss hur vi ska se ut” enligt min erfarenhet främst är något som kvinnor gör mot varandra. Skönhetsideal är något som båda könen som enhet under många år har skapat tillsammans. Precis som alla mentaliteter i samhället.

  Som en sista grej skulle jag vilja påstå att jag själv absolut bryr mig om hur (många) kvinnor tycker att jag ser ut. Jag vill känna mig attraktiv och värdefull som alla andra och det gäller utseendet såväl som personligheten. Många som kommenterar här tycks ansträngt stolt påstå att de inte bryr sig ett dugg om vad killar tycker om deras yttre. För mig ringer det, tvärtemot deras syfte med sitt inlägg, genast varningsklockor om en svag person, som inte är stark nog att stå för sina högst mänskliga svagheter.

  Sen kan jag ha fel också. Men det här är vad jag tror.

  • Och VARFÖR hackar kvinnor så mycket på andra kvinnor? Det är nästa steg i tankebanan. Snälla, ta steget! Ett svar kan se ut så här: Det finns en maktstruktur som gör mäns (i genrell bemärkelse) uppmärksamhet till den mest värdefulla. Vilket i sin tur gör att många kvinnor utvecklar en rivalitet, en förvarsmekanism där de trycker ner andra kvinnor för att själva känna sig bättre än dem. Vi är alla ansvariga och har möjlighet att förändra detta. Tycker inte du ska se det som att endast män bär skulden för skönhetsidealen. Tycker däremot inte du ska förneka mäns roll i det heller, som jag är övertygad om påverkar i denna dubbla bemärkelse. Jag menar, jag är ledsen, men ni har riktigt mycket makt. Vare sig ni vill eller inte. Båe synlig och osynlig. Det suger, och påverkar många många människor väldigt negativt. Män, kvinnor och henar. So let’s make a change. Tror det börjar i att alla inser sin roll i strukturerna.

   • Tänk att det alltid är männens fel.
    Kvinnor har inget eget ansvar. Kvinnor är tydligen totalt viljelösa individer som inte klarar av någonting på egen hand.
    Alla tankar och åsikter är bestämda av oss män.

    Ja herregud.

    Inse vilken makt ni har tjejer, det är ni som driver killar till gymmen.
    Det är era krav på vältränade manskroppar med svällande muskler.

 15. Jättebra artikel och fina bilder. Men jag måste hålla med Frank. Jag tror vi missar problemet genom att lägga hela skulden på männen. jag tror också att mycket av trycket kommer från oss själva och ofta från andra kvinnor.

  • Hur menar du att vi kvinnor lägger en massa tryck på män att sprida sina personliga åsikter om våra kroppar som om de vore dagens sanning? Skulle det på nått sätt gynna oss att vissa kroppstyper beskrivs som så vidriga så att ingen man i världen vill ta i dem? Vem har bett dem? Är det du kan du faktiskt ta det på DIG och inte skylla på hela kvinnligheten.

   • Så vitt jag förstår Annas inlägg, och ber på förhand om ursäkt om jag har missförstått, menar hon att trycket när det gäller kroppsuppfattning kommer till stor del från ”en själv” och från andra kvinnor, och inte bara från män. Och hon håller med Frank om hans observation att kvinnor ofta fäller kommentarer om andra kvinnors utseende utifrån deras egen idé om hur man ska se ut och klä sig. Min erfarenhet är som Franks när det gäller den saken. Inget du känner igen?

    Jag vet ju inte hur du tänker eller känner så klart, men jag skulle nog bli förvånad om det inte fanns kroppstyper du själv inte skulle vilja ta i. Om det verkligen är så att du inte alls bryr dig om utseende och bara ser till inre kvaliteter, då är jag uppriktigt avundsjuk på dig. Jag försöker själv att fästa så lite vikt vid utseende som jag kan, men ärligt talat märker jag i vissa fall att det är svårt att komma över sådana saker som utseende och lukt, som kan vara rätt personliga och unika, och inte alltid på ett positivt sätt. Sedan är det ju alltid en kombination av yttre och inre som gör om jag verkligen förälskar mig i någon. Men attraktion och förälskelse är ju inte riktigt samma sak (hur de går in i varandra kan kanske lämnas därhän…).

    Sedan förstår jag att det kan vara psykande med killar som deklarerar sina preferenser hit och dit (och jag håller med om det bisarra i att de försöker tala för alla män), men tror inte att det lär upphöra – dumhet, okunskap och övertygelse om sin egen förträfflighet känns som en konstant i alla kulturer jag träffat på, inklusive den svenska. Självklart inbegriper jag mig själv i det också – så många saker jag inte vet, och så många gånger jag säkert råkat såra någon genom något oövertänkt…

    Nu var det här ju i och för sig ett bra tillfälle för dig att rita roliga teckningar, så fair play när det gäller det.

   • Alltså nu är jag så jävla trött på folk med dålig läsförståelse så jag slänger saker omkring mig och skrämmer katten!

    Det står inte ”Min personliga preferens är brudar som ser ut så här och PERSONLIGEN vill JAG INTE ta i tjejer med muskler”. Det stå ”Vi killar” och ”ingen man i världen”. DET ÄR EN FLÄSKIG JÄVLA SKILLNAD OCH DET BORDE MAN INTE HA ÖVER 300 HÖGSKOLEPOÄNG FÖR ATT FATTA!

    Det är dessutom en MILSVID skillnad på ”Ser jag fet ut i den här klänningen älskling?” och ”Sluta träna dessa kroppdelar alla tjäjjor för JAG får inte stånd av muskler där och därför får ingen man det!”.

    Börja vara avundsjuk Robin för jag kan LOVA DIG att jag ingenstans någonsin har skrivit vilken kroppstyp på män jag aldrig skulle ta i för varför i satans jävla helvete skulle jag det? Det är inte som att jag kommer knulla de männen ändå så varför behöver de veta det då? Det är säkert någon annan som älskar dem precis som de är så de behöver ICKE bli sårade av min totalt egala jävla åsikt om deras kroppar.

    Hur jävla tydlig ska man behöva vara med att det inte är preferenser som är problemet utan att folk tror att deras preferenser ska styra hur andra ska vilja se ut? Måste man alltid bära vissa av er varje steg av vägen? Hålla er i handen? Detaljförklara?

    Så till sist så är det väl skit samma om trögjävlar som tror att deras åsikt betyder nått fortsätter i all jävla evighet att låta pajhålet glappa och sprida sin mundiarré över världen. Jag kommer fortfarande peka och skratta när de skämmer ut sig.

 16. Frågan jag undrar är. Är det inte lika stereotyp att skriva detta inlägget baserat på en person som bara säger vad han vill ha? Nu kommer detta låta dumt och det är jag mycket medveten om. Tycker killen ska ha creed för att han utrycker de han vill. Tror inte det är så många killar som skulle skrika ut på samma sätt. Att han utrycker sin åsikt är ju bra, sen får vem som helt reagera på de han skriver men att hänga ut detta och sen håna de tycker jag är tråkigt.

   • En sak till tror såhär. Iaf så jag funkar. Saken med ”fina bröst & go rumpan” är att det spelar ingen roll hur de ser ut och är. Personligen har jag haft ett antal längre förhållanden med helt olika kvinnor/tjejer med helt olika kroppsformer. Det spelar inte särskilt mycket roll vad tjejen/kvinnan man träffar har för kroppsformer, det är ju personens personlighet man blir förälskad i, inte kroppen. Så fungerar jag iaf.

   • Det är inte så lätt att sia så mycket i vad han menar med ”go KULrumpa”, men jag har läst tillräckligt mycket referenser om stjärthalvor som ska se ut som glasskulor för att i alla fall kunna gissa mig till att det inte är breda, platta arslen han talar om. Sen så säger han inte att de får se ut som de vill. Han säger att har de muskler kommer ingen man i världen vilja ta i dem. Fetare, mer generaliserande diss får man väl nästan leta efter.

   • Humor i all ära och jag har verkligen humor. Jag skrattade av detta lika mycket som någon annan gör. Tycker att det ska finnas lite gränser om vad man får skriva som humor. Har inte sett en kille som skrivit något liknande om kvinnor? Förlåt om jag trampar på en tå. Utan ironi det är verkligen inte meningen.

   • Är inte de att alla tycker om olika så underbart med världen. Att sett finns någon som gillar det si och andra som gillar de så? Gör det lite mer spännande

   • Världen vore underbar om folk fick se ut som de gör och vill utan att få icke-efterfrågade kommentarer om huruvida deras utseende överensstämmer med motsatta könets preferenser eller ej. Jag har sen jag var barn läst många så kallade tjejetidningar och där överösts om olika tips om hur jag ska vara och se ut för att killar ska gilla mig. Det är inget uppbyggande, bara nedbrytande, vilket det också är meningen att vara eftersom det finns mycket pengar att tjäna på att folk har dåligt självförtroende.
    När min sambo säger till mig att jag är vacker i hans ögon blir jag glad. När jag får höra icke-efterfrågade kommentarer att män är snälla mot mig för att jag har stora bröst och män gillar det blir jag ledsen. Det är väldigt simpelt.

   • Helt klart. Det vore bättre så håller med! Ideologiskt är alltid svårt om inte omöjligt att uppnå. Tycker att människan i grunder måste ha dessa tendenser för att kunna sortera känslor som vi har annars hade jag iaf haft svårt att få ihopa mina känslor. Om det inte fanns en grundlig efterfrågan och preferenser från mig själv hur ska jag då kunna välja en livskamrat. Även om man inte kan hjälpa vem det blir (vilket i sig är fantastiskt) så måste man kunna få ha preferenser för att kunna tillgodo se sina grundläggande behöv.

    Tycker också att det är för jävligt med ideal och tycker att tidningar som du säger riktas mot den osäkra flickan som växer upp är helt fel. Blir en vinklad världsuppfattning. Resultatet av den vinklade verkligheten resulterar i de extrema fall till paradise hotel deltagare (både män och kvinnor). Visst är det underbart med en ny säsong av skiten. Kräkte på trailern som gick på tv. Fantastisk TV helt enkelt….

   • Jag skiljer på att ha en preferens och på att ha ett behov av att basunera ut den preferensen. Tänk om det finns en underbar person som är intresserad av en som läser vad man skrivit men som kanske inte uppfyller den preferensen och man därför missar att utveckla en spännande relation med den personen för att hen inte vågar ta kontakt. Det vore ju himla trist!

    Mina preferenser har i alla fall ändrats genom åren, ibland har jag börjat gilla visst utseende för att jag blivit kär i en person som ser ut så. Det hade ju varit trist om jag t.ex. hade låtit alla veta att jag föredrog blonda män på högst 175 cm (vilket var min preferens en gång i tiden) när jag träffade min sambo för då hade han nog inte vågat visa intresse eftersom han är lång och har mörkt hår.

    Jag tror att det finns minst en för alla och att då snacka ”killar/tjejer gillar si men inte så” ger bara onödig kroppsångest. Varför ska jag t.ex. nojja över att jag inte har smal midja och breda höfter, som det skrivs om att män i allmänhet gillar i Expressenkrönikan, när det funnits många män som gillat mig alldeles utan dessa attribut? Attraktion är mycket mer komplext än ”fina bröst, mjuka fina lår och en jävligt go kulrumpa”, även för killen som uttryckt sig så.

   • Helt klart. Attraktion pendlar och jag håller med om de du säger. Personen som skrev detta om sina preferenser kan jag då tycks är lite enspårig. Dock har han hittat de som han tycker är bäst, förenklat de och kör på de spåret. Antar att det är pågrund av en grund relation till sig själv och sina egna känslor. Blir ett försvars system antar jag att köra ett enklare spår som inte är lika ”jobbigt” känslomässigt för han.

    Tankar på de?

   • Jag vet inte. Jag tror att han helt enkelt är rätt omogen och att han tror att hans åsikter skulle vara relevanta för dem han riktar dem till på nått sätt. Vi får väl bara hoppas att ingen flicka som svärmar för honom fått för sig att lägga ner träning bara för att han sagt att muskler är fult. En stark rygg och mage är viktigt för att behålla god hälsa länge.

   • Tummen upp! Fortsätt med det du gör. Väcka känslor och diskution är underbart. För min del så var detta mycket intressant. Tack så mycket för förgyllningen av torsdagsnatten!

 17. Jag insåg nu att jag egentligen inte kommenterade själva blogginlägget så mycket, utan mer den allmänna diskussionen i stort. Så……

  Dina vaskvinnor är fantastiska! Jag hoppas killen ifråga läser det! :)

 18. Tack för ett klockrent blogginlägg!
  Så fantastiskt att se alla vita kränkta män.
  Man blir förvånad och skrämd över att se att så många män måste hävda sig och gå i försvarsposition, ”Jag tycker inte som han, bara så du vet”. Herregud.

  Keep it up! :)

 19. Kolla Instagram och speciellt bilder som tjejer lägger upp på sig själva. Titta sen på majoriteten av kommentarer och se att det är tjejer som kommenterar utseendet, inte killar!
  Så vem f.. är det som är utseendefixerad?

 20. Intressant att se att så många tycker det är en form av förtryck när kvinnor anpassar sitt utseende efter män men inte tvärtom, att män gymmar för att leva upp till kroppsideal som gör dem attraktiva för kvinnor är samma sak.

  • Män i allmänhet gymmar ICKE för att uppfylla ett kvinnligt kroppsideal, det är en VANFÖRESTÄLLNING vissa har. De gymmar för att uppfylla ett MANLIGT kroppsideal. Titta t.ex. på serietidningarnas superhjältar, tror du att de är ritade så muskulösa för kvinnliga läsare när kvinnor knappt ens ses som målgrupp för serietidningar idag 2013?
   Dessutom är det inte att kvinnor anpassar sitt utseende som är förtrycket utan att de FÖRVÄNTAS anpassa sig och förväntas vara intresserade av en mans åsikt om hur de BORDE se ut, enligt hans högst enskilda åsikt, utan att ha efterfrågat den.
   Förutom det ställer jag mig tveksam till att kvinnor skulle kämpa för att göra sig attraktiva bara för män i allmänhet, och inte för att passa in i sitt sammanhang vilket rimligtvis omfattar både kvinnor och män. Varför skulle omklädningsrummet inför gymnastiken annars vara en ångest för vissa, även innan idioter med en mobilkamera kunde få för sig att fota en och sprida bilderna?

   • Enligt samma resonemang och logik försöker inte heller kvinnor uppfylla ett manligt kroppsideal. De försöker uppfylla det kvinnliga kroppsidealet som exempelvis presenteras i tidningar såsom Cosmopolitan och Elle. Det tror jag är en mycket stor bov i dramat. Mäns ”förtryck” i form av oombett framslängda åsikter är att betrakta som lösryckta petitesser jämförelsevis. Och många kvinnor uttrycker sig även de på det viset som du kritiserar hos män i ditt blogginlägg. Men det är enstaka individer i en stor massa av bättre tänkande. Precis som med männen. Därför tycker jag det finns betydligt viktigare saker än denna att ägna tid och engagemang åt vad gäller jämställdhetsarbetet.

    Sen kan man ju alltid skoja om det förstås. Det är en bra grej.

   • Och enligt ditt resonemang är det inte bara helt ok utan även rätt och riktigt att män förtrycker kvinnor ibland eftersom patriarketet lurat oss att förtrycka varandra.
    Charmigt.

   • Hur kan du veta varför killar gymmar??
    Allt handlar om män som vill göra sig attraktiva för er kvinnor.
    Kvinnor vill ha vältränade killar.

   • Nej, ”kvinnor” vill inte det. Vissa kvinnor vill kanske det men inte alla eftersom vi också har olika ideal. Dessutom hade ett sådant påstående medfört att gaymän skippat gymmet och så är det ju inte riktigt då va.

 21. Nej, nu hittar du på här. Det har jag naturligtvis inte ens varit i närheten av att påstå. Det var ett ovanligt underligt försök att lägga ord i min mun. Men visst ”förtrycker” män och kvinnor varandra, även om jag tycker det är ett illa valt ord.

   • Ja, självklart förväntar jag mig att min åsikt som människa är lika mycket värd som någon annans. Sexist är något jag aldrig kommer nedlåta mig till att bli. Och det borde inte du heller vara, tycker jag. Det är alltid dåligt. Punkt.

   • Din åsikt över hur kvinnor upplever sin verklighet kan aldrig väga lika tungt som kvinnors. Huruvida du anser att nått är förtryck eller ej gällande vår verklighet är lika ointressant som min om jag skulle påstå att män överdriver smärta när de får en rejäl spark på pungen.

 22. Matilda. Ett par inlägg upp beskrev du en massa ”sanningar” om hur och varför män känner och gör som de gör. Jag har inte gjort anspråk på i att veta och förstå i närheten av lika mycket som du, beträffande hur det andra könet upplever saker. Nog för att det är din blogg och du skriver hur du vill, men jag blir uppriktigt sagt besviken när du ger mig den typen av repliker.

  • Nu är du åter igen där med ditt ”minus gånger minus blir faktiskt plus!” med detta är inte matte!

   Mina ”sanningar” är baserade på verkligheten. Inte påhittat trams som föreställningen att utseendehetsen i samhället ens skulle komma i närheten av att drabba män på samma sätt som den drabbar kvinnor. Att förtrycket skulle vara jämförbart eller att det är skapat av kvinnor själva. Tjejtidningar har knappast uppstått i ett kvinnligt vacuum. Tänk bara på alla snoppar som suttit runt styrelseborden. Som att de inte skulle haft nån makt över innehållet!
   http://vimeo.com/73446465

   • Dogmatisk och aggressiv in i benet…… Ganska stereotypt – om jag får säga det själv. Efter en ytterligare en nedvärdering av det manliga könet med en klassisk könsorgansanspelning (jag är så förskräckt över att det är så vanligt att man rättfärdigar att uttrycka sig på det här förskräckliga viset i dessa sammanhang), så får jag nog nedslående konstatera att du och jag har olika uppfattning om diskussionsklimat, respekt och ödmjukhet. Men trots ditt tämligen otrevliga sätt mot mig vill jag ändå, i ett försök att åtminstone behålla min egen värdighet, vända andra kinden till och tacka för din uppmärksamhet. Om du uppfattade mina kommentarer som störande så kan du i varje fall vara förvissad om att du slipper utsättas för dem igen. Lycka till med fortsatt bloggande.

 23. Ingen kommentar till ovanstående kommentarer utan en reflektion om ämnet och den ”manliga blicken”:
  Alla som är någorlunda normalbegåvade har säkert hört talas om evolutionsteorin, och om Naturen som gjorde både män och kvinnor knullbara i syfte att befrukta och föra vår art vidare, När man då finner en avart som inte förstår vad som är ”knullbart” utan leter efter en fixidé: inget skäl till oro. Evolutionen har en lösning på det med (de dummaste dör först)

  • Wow. Att både kunna missuppfatta evolutionsteorin och socialantropologi är ändå lite imponerande.

   1) Nej, evolutionsteorin löser inte bristande knullbarhet genom att låta dumma individer dö först – hör du inte själv vilken förvirrad mening det är? Evolutionen svarar möjligen på en individs bristande knullbarhet genom att den personen inte får möjlighet att fortplanta sig. När individen dör spelar absolut ingen roll i det fallet – inte heller hur smart eller dum hen är.

   2) Vad som anses vara knullbart är uppenbarligen inte något absolut och oföränderligt, vilket borde vara uppenbart för vem som helst. Som många har påpekat så finns det i dels personliga preferenser när det kommer till knullbarhet, men det är också så att det allmänna idealet har sett väldigt olika ut i olika tider och på olika platser. Knullbarhet existerar alltså inte i ett vakuum, oberoende av tid och rum.

 24. En liten tanke bara. I den uppsjö av bloggar som dykt upp på senare år likanande den här tycker man gång på gång att det här med att ironisera över män som försöker uttrycka något för jämställdhet är ett helt fantastiskt grepp. Och visst kan det vara lite kul någon gång, (precis som att det är lite kul att försöka vara originell också). Men, det kan inte vara så att det är lite kontraproduktivt då man tar de få män existerande i det djävulska patriarkatet som ändå försöker, och förklarar för dem hur jävla dumma de är? Det hade inte varit en god ide att förklara för killen med vas-statusen att – ”det är en god sak att uttrycka att det skeva ideal som finns för kvinnokroppen inte föredras av män. Men tänk också på det här [insert knivskarpa argument]” Men det är klart, om det står ‘antal shares’ på ena sidan av vågen och det står ‘kampen’ på den andra, då kanske det innerst inne inte är så självklart vart man ska lägga vikt.

 25. En människa som måste använda så många utropstecken och frågetecken i skrift är ju inte direkt något som går att ta på allvar. Det är ju enbart pinsamt att läsa sånt här fyllesvammel. Att man sedan inte fattar själv hur mycket man gör bort sig är ju bara tragiskt. Men så är det med vissa i ”den nya generationens internet-användare”. Dom fattar helt enkelt inte hur långt ut dom når med sina korkade åsikter och hur illa det ser ut när man ger sig på såna här uttalanden.

 26. Jag är kvinna, men undrar ändå lite försynt varför detta inlägg handlar enbart om mäns syn på kvinnor. Det allra vanligaste är ju ändå att det är män som tränar för att få rutor på magen etc, trots att vi sunt tänkande kvinnor, liksom de flesta förnuftiga män, i första hand ser till det som finns innanför de eventuella musklerna.

  • Förutom det, snälla sluta inbilla dig att män som gymmar gör det för din skull och inte för sin egen. Med ditt resonemang skulle också gaykillar sitta på soffan och äta pizza, men så är det ju inte.

   • Matilda – Jag (kille, straight, vit – djävulen på jorden) tränar 6 dagar i veckan till stor del för att tjejer ska tycka om mitt utseende. Det jag skäms över mest med mitt utseende är däremot att jag har hår på ryggen, för det vet jag att många, om inte de flesta tjejer tycker är rätt äckligt. Det får jag höra ganska ofta när mina tjejkompisar pratar om hur de tycker att killar ska eller inte ska se ut. Jag är 22 år gammal och oskuld. Har aldrig ens hållit en tjej i handen. Är livrädd för att bli dömd på olika sätt av tjejer varje dag. Jag vågar inte ta av mig tröjan om det finns tjejer i närheten, för jag har, efter att jag svälte ner mig 50kg på nio månader, en del lös hud runt magen och så. Existerar jag ens? Är jag kanske tjej utan att jag vet om det? Killar kan ju enligt dig inte tänka dessa tankar. Det vet ju du.

   • Jag skulle nog vilja påstå att detta du beskriver mer handlar om att du är missnöjd med dig än att någon annan är det. Oavsett är du bara en och representerar inte att ”killar gymmar för tjejers skull”. Dessutom har jag svårt att tänka mig att någon skulle palla att gå ner 50 kg på 9 månader vara för att tillfredsställa någon annan fast man själv egentligen är nöjd. Jag hade definitivt inte pallat!

    Med det sagt är 22 år och oskuld absolut varken svindlande eller onormalt.

    Hade jag gått efter vad snubbar i min närhet och vad som stod om killars preferenser i tjejtidningar hade jag väl aldrig vågat knulla eftersom jag aldrig haft normativt ”fina bröst” (eller i alla fall inte i sexuellt aktivt ålder) eller någon ”jävligt go kulrumpa” utom tvärt om varit allt från småfet till fläskig med diverse av vad det innebär med en kvinnokropp. Men det funkar ju det med eftersom folk har olika preferenser.

   • Ja just det, en sak till: Om dina tjejkompisar sårar dig genom att snacka om att män med alla andra kroppstyper än din är spännande så föreslår jag att du antingen ber dem att knipa igen eller byter umgänge. Man behöver inte stå ut med sånt. Vänner lyfter varandra, inte sänker!

   • Nej, det följer inte alls av hennes resonemang. Att ”bevisa” att män inte gymmar för kvinnors skull genom att peka på gaykillar är ju bara jättekonstigt, som om heterokvinnor och bögar inte kan ha samma preferenser.

   • Att något är ett manlighetsideal betyder inte detsamma som att det är nått som kvinnor i allmänhet tycker är sexigt. Nej. Och jo, att gaykillar och heterokvinnor kan ha samma preferenser motsäger visst att det enbart och allena är pga kvinnor och deras fruktansvärt kränkande hetsande av stackars mäns stackars utseenden som mäns släpar sig till gymmet.

   • Alla är väl bara en? Vem representerar något över huvud taget i så fall? Killen som postade den där smeten på Facebook är väl också bara en och representerar väl inte heller alla män då? Om han och jag är olika så kan han knappast representera alla män eftersom jag också är man. Att jag är missnöjd med mitt utseende därför att det inte faller så många tjejer i smaken är väl samma sak som när en tjej är missnöjd med sitt utseende därför att det inte faller så många killar i smaken? Varför skulle ‘reglerna’ vara annorlunda beroende på om man är kille eller tjej? Varför är killar med förstört självförtroende mindre utsatta än tjejer med förstört självförtroende?

   • Du får gärna peka ut exakt var jag någonsin skrivit att tjejer ska trycka ner män med sina åsikter. Jag hävdar bara att manlighetsideal inte är något kvinnor hittat på då det dyker upp på arenor skapade av män där kvinnor från början inte varit välkomna. Som i serietidningskulturen och tv-spelskulturen, för att inte tala om olympiader i antikens grekland, men detta är svårt för män som vill gnälla över stygga kvinnor som är ajsing bajsing i deras stackars liv att ta sitt till såklart.

    Vad jag förespråkar är att ALLA ska hålla käften tills de blivit ombedda att ha en åsikt om något. Att gå runt och mundiarréa om vilken typ av människa man föredrar att titta på har väl inte gjort någon lyckligare. Det går dessutom alldeles utmärkt att hitta sexpartners utan att göra detta, troligtvis är det till och med lättare eftersom man inte råkar skrämma bort folk som till fullo inte uppfyller ens ideal men som är spännande ändå.

   • Nej, absolut inte, men att det finns ett manlighetsideal utesluter inte heller att kvinnor i allmänhet tycker att det är sexigt. Och även om kvinnor i allmänhet inte tycker att det är sexigt skulle inte det utesluta att män gymmar för kvinnors skull, det betyder bara att färre kvinnor skulle uppskatta deras försök. Varken VK eller jag har påstått att det är den enda anledningen (men visst, ändra ditt resonemang från ”gaykillar gymmar så heterokillar gymmar inte för kvinnors skull” till ”gaykillar gymmar och dom vill inte ha kvinnor så kvinnor kan inte vara den enda orsaken” så får du förstås rätt) till att killar gymmar, men om du tror att heteromän inte anstränger sig för att göra sig sexiga för kvinnor så har du väldigt fel.

   • Nej men titta. Nu säger ju du också att mansideal inte är nått som kvinnor hittat på men vill ändå hävda att det är jag som är ute och cyklar. Ta en vända till vettja. Eller låt bli, jag har vettigare saker att läsa.

   • Och förresten – ”Vad jag förespråkar är att ALLA ska hålla käften tills de blivit ombedda att ha en åsikt om något.” Dude?

   • Jag skiter väl i vad som händer om man googlar. Jag är, som sagt, mer intresserad av vad som händer ‘IRL’, för att använda ett uttryck jag nog inte använt sedan jag var 14 eller något sådant. IRL kan man hitta reklamskyltar med konventionellt ‘sexiga’ män som David Beckham i kalsonger alldeles bredvid reklamskyltar med konventionellt ‘sexiga’ kvinnor i underkläder. Bilderna på kvinnor tas emot på ett helt annat sätt än bilderna på män. Varför då? Det är de här sakerna jag undrar över, inte hur instruktionerna ser ut för hur man blir feminist om man är man, eller vad den där artikeln/blogposten du länkade kan tänkas handla om.

   • Du: Män gymmar inte för kvinnors skull.
    Jag: Det där stämmer inte.
    Du: Sluta hävda att kvinnors förtryck av dom stackars männen är den enda anledningen till att män gymmar!!!
    Jag: Jag har aldrig påstått något liknande. Män kan gymma av flera anledningar, bara för att det finns ett mansideal betyder det inte att heterokillar inte gymmar för att få tjejer.
    Du: Cykeltrams
    Jag: Sammanfattar så att du kan både förstå och läsa vettigare saker, tar min cykel och råder dig att öva din läsförståelse.

   • Jag har inga problem med min läsförståelse, fick 2.0 på högskoleprovet nu i oktober på den delen. Kanske var jag bara lite mer motiverad att bry mig om vad som stod där trots att jag bara gjorde det för skojs skull.

   • Den föreläsningen består av en feministisk kvinna som talar om varför hon är en feministisk kvinna. I 45 minuter dessutom. Den är inte mer värd för mig än en föreläsning av en politiker som talar om varför han eller hon företräder sitt parti. Personen lägger fram verkligheten ur en vinkel som får dennes egen åsikt att låta mer rättfärdigad än andra. Det är ganska enkelt gjort om man har gått en kurs i retorik eller två. Vad jag vill veta är fortfarande varför män och kvinnor ska leva efter olika regler när det kommer till vad man får säga om det motsatta könet.

   • Återigen har jag aldrig sagt att män och kvinnor ska leva efter olika regler. Min ståndpunkt är och förblir att kommentarer om utseende inte ska uttalas såvida inte någon bett om dem.
    37:30 minuter och framåt i föreläsningen pratar hon lite om mansideal i reklam som jag tänkte att du kunde ville höra
    Eftersom du inte anser att feministiska kvinnor har något att säga dig kanske du ska sluta efterfråga mina åsikter.
    Med detta säger jag tack och adjö till dig. Jag hoppas att du snart mår bättre i dig själv.

   • Grejen var att du missade min poäng helt och hållet med den videon. min fråga var inte ‘vad är mansidealets plats i reklam?’, jag undrade varför det är aldrig är lika kontroversiellt när sexism riktas mot män som när den riktas mot kvinnor (det är socialt accepterat att dra till med generaliseringar om män men inte om kvinnor. Men det vill du förstås inte kännas vid. Tack, jag jobbar på det. Jag behöver bara att en tjej bekräftar mig snart. Jag har ju fått lära mig att det bara är tjejers åsikter som räknas, eftersom de aldrig kan ha fel eller kan bidra till något negativt för någon, någonsin. Det finns ju alltid en man att skylla på. Att tjejerna i min klass i högstadiet döpte mig till ett nummer så att de skulle kunna prata om mig i min närvaro utan att jag förstod det måste alldeles absolut ha varit mitt fel det med.

   • Det är inte lika kontroversiellt eftersom män fortfarande har ett övertag i samhället över kvinnor. Men det hindrar förstås inte att du på ett individplan mår dåligt, på samma sätt som att vita som kallas ”svennejävlar” eller ”svennehoror”kan bli jävligt ledsna och förbannade fast de fortfarande har ett övertag mot invandrare i samhället.

    Jag önskar att jag kunde hänvisa dig till någon som har erfarenhet av att snacka manlighetsideal med män, men jag vet inte om någon sådan. Killjourer är få och få har ett intresse av att engagera sig i sådana. Projekt för att stärka killars självkänsla brukar bli kortvariga.

    Om du vill ha en tjej som bekräftar dig hoppas jag att du släpper ditt agg mot tjejer snart. Det kommer dels hindra att du når det målet samt gör att det inte blir någon kul relation. Tjejen/tjejerna som gillar dig förtjänar inte heller det för det är inte deras fel. Jag förstår att du har haft det tungt, men alla tjejer är inte taskiga mobbare. På samma sätt som att alla killar (inte mitt alldeles utmärkta, mjuka, totalt otränade, exemplar av man t. ex. för annars hade vi inte varit ihop efter så många år) inte går runt och vräker ur sig åsikter om tjejers kroppar.

    Bekräftelse är för övrigt inte något som nödvändigtvis får en att må bättre. Min sambo har sagt till mig att jag är snygg och vacker flera gånger om dagen i 5,5 år nu men jag håller fortfarande inte med. Det är nått som måste komma från en själv.

   • For the record: gick över gränsen med bilden jag postade. Ber om ursäkt. Den speglar inte mina åsikter på några sätt.

   • Det låter ju positivt. Hade mina brorsdöttrar eller systerdöttrar kommit släpande med en gosse av den åsikten hade faster/moster Matilda protesterat. Jag plockade bort den så du slipper stå för den. Hoppas du inte misstycker, isåfall får du säga till.

  • Att de flesta tjejer tycker att det klassiska mansidealet (lång, muskulös, breda axlar etc) är sexigt är lika uppenbart om man kliver utanför sin egen ytterdörr någon gång ibland som att himmelen är blå. Och att påstå att män i allmänhet inte anstränger sig för att se bra ut för kvinnor är, precis som piazza skriver, helt enkelt fel.

   • Nej, det är faktiskt inte alls så uppenbart. Googlar man på ”vad killar tänder på” kommer det upp diverse artiklar först där män uttalar sig. Googlar man på samma om tjejer kommer det främst upp snillen som spånar på Flashback. Lyckas man sen hitta nån lista om kvinnors preferenser lallas det på rätt friskt om ”fina ögon” (vad fan nu DET innebär) innan längd och muskler kommer upp.
    Sen är det en sak att påstå att män gör sig fina för kvinnor och att påstå att män endast och enbart gör sig fina för kvinnor och därför skulle lida lika hårt av patriarkala strukturer och sexism som kvinnor. http://mossuggla.blogspot.se/2013/11/feminism-for-killar-del-3-men-mannen-da.html

    Förutom det är himlen inte blå. Den är svart. Att den upplevs som blå ibland är en annan sak. Precis som att du upplever detta inlägg som ett frikort för tjejer att bete sig lika svinigt som herr ”ingen man i världen vill ta i en tjej med muskler för att jag säger att det är så”.

 27. Vad trött man blir. Jag var dum nog att läsa igenom kommentarerna, och urrrrgh vad full den var av killar som inte fattar nånting. Jag lever i nånsorts bubbla i verkligheten tror jag, mina killkompisar skulle aldrig kommentera ett ironiskt feministiskt debattinlägg med att bekräfta stereotypen om det patriarkaliska förtrycket.
  Rätt kommentar (en eller två killar ovan): ”Fan vad jag skrattade åt Aaltovasen!”
  Fel kommentar (alla andra): ”Men asså JAG har aldrig tyckt så så allt det där måste vara hittepå fan vad taskiga ni är som förtrycker mig!”

  Så här va: ni stöter aldrig på den där typen av kille, det betyder inte att han inte finns. Är man tjej så får man höra kommentarer många många gånger om året, och det tär. Killar som tafsar på en från det att man är tolv tretton år, fulla killar som blir aggressiva när man inte blir så tacksam över en komplimang att man går med på att ligga med dem, eller bara ”välmenande” kommentarer som ”Men en tjej som ser ut som du ska väl inte jobba med det här och bli smutsig om händerna? Ska inte du sitta på ett fint kontor eller nåt istället?”.

  Jag blir så TRÖTT. LÅT mig VARA. Låt mig göra det jag vill hålla på med, håll käften om du inte har något trevligt att säga som relaterar till mig som person och inte bara fernissa, och om du vill snäsa åt folk, ta och säg till en annan kille som uttrycker sig nedvärderande mot en minoritet, vilken som helst, i eller inte i denna minoritets närvaro. Tar det emot kan du ju tänka på att ett jämlikt samhälle främjar ekonomin och det kollektiva psykiska välmåendet, så du tjänar på det i längden.

  Nu ska jag tänka på mina goa kompisar som är feminister hela högen för att känna mig ren igen. Hjalte, Micke, Fredrik, Johan, Mohammed, Petter, David, Simon, Viktor, osv osv osv, listan är tack och lov sju mil lång.

  • Önskar jag kunde gilla din kommentar! Tänkte samma sak när jag läste igenom kommentarerna (alltid lite av ett misstag).

   Och Matilda; bästa bilderna någonsin, vi sitter och dör av skratt här i soffan!

 28. Vad är det egentligen den här debatten handlar om? Jag har läst en hel del av inläggen, men inte alla, för – som någon var inne på ovan – det är egentligen alltid ett misstag att läsa sådant här.

  Jag tolkade Matildas blogginlägg med bilderna på vaserna som en lite tokrolig kommentar kring detta med hur en vacker kvinna kan se ut, men efter att ha följt det ”krig” som detta, som jag trodde, oskyldiga inlägg mynnat ut i, så undrar jag vad det är frågan om här egentligen?!

  Matilda replikerar mitt tidigare inlägg med ”Sluta inbilla dig att män som gymmar gör det för din skull och inte för sin egen. Med ditt resonemang skulle också gaykillar sitta på soffan och äta pizza, men så är det ju inte.”

  Jag ser inte logiken i Matildas replik. Jag har inte hävdat (och heller aldrig ”inbillat mig”) att män som gymmar inte gör det även för sin egen skull. Och när det gäller gaykillar så gymmar de sannolikt, bland annat, för att andra killar ska tycka att de ser bra ut.

  För mig är det ett självklart och helt och hållet oproblematiskt faktum att både män och kvinnor vill se OK ut både för sin egen och andras skull. Jag är kvinna och vill se OK ut både för min egen, min makes och andra människors skull – män som kvinnor! Att vilja se bra ut handlar nämligen långt ifrån bara om att vara sexuellt tilldragande. Jag vill ha ett hyfsat snyggt utseende helt enkelt. Det är inte krångligare än att jag vill att mitt hem skall vara fint inrett, att min bil inte ska vara alltför smutsig osv.

  Hur tjock eller smal man är, hur mycket eller lite muskler man har osv, när man är ”OK” är såklart en smaksak. För mig handlar det, förutom om att ”se bra ut” också om att kläderna ska sitta snyggt och bekvämt och att det ska vara lätt och bekvämt att röra sig. Jag har sett lite olika ut genom åren, och dessutom har jag varit gravid tre gånger, så jag vet att en mindre kroppsstorlek (för mig i alla fall) är bekvämare att leva med. Mera muskler skulle jag definitivt behöva – men inte för utseendets skull, utan för att det skulle vara praktiskt att orka lyfta mera, helt enkelt.

  • Det var DU som undrade varför detta inte handlade om män med när det, enligt mig, är sjukt jävla uppenbart att det handlar om ”välmenande” kommentarer om kvinnors kroppar som yttrats av en snubbe på Facebook och en snubbe på Expressen. Hur menar du att de stackars männen kommer in i detta? Har du likadana exempel på hur kvinnor skriver om hur män ska se ut kan du ju själv skriva ett blogginlägg om det. Rita lite roliga teckningar till vettja.

   Jag står fortfarande fast vid min åsikt att karlar inte springer till gymmet för att göra sig fina för damer. En anledning är att det är en heteronormativ tanke och heteronorm är något jag vill bekämpa eftersom vi har nog med det i samhället! Jag tror inte heller att kvinnor bantar eller gymmar med män i främsta åtanke, de gör det för att trivas med den egna spegelbilden och passa in i SAMHÄLLETS skönhetsnormer. Du hade väl inte svällt upp till 250 kg bara för att din man plötsligt kommer på att det är hans hetaste sexfantasi och längtan?

   Detta inlägg handlar dock inte om att hålla sig fin för andra och sig själva. Det handlar om att inte kräka ur sig sina preferenser om andras kroppar till höger och vänster för att det är dumt, korkat, elakt och onödigt. Det handlar inte om att ”en vacker kvinna kan se ut hur som helst”, det handlar om att sluta babbla om vad en vacker kvinna är eftersom det inte är ett samtalsämne som är stärkande och upplyftande. Det handlar om att skratta lite när en av dessa ”välmenande” kommentarer blir lite tokiga så att de får tanken att fara iväg.

   Och nej, med detta menar jag inte att alla ska sluta bry sig om sitt eget utseende. Det handlar inte alls om det! Jag tror bara att vi mår bättre om vi får se ut som vi gör, vill och kan utifrån våra förutsättningar utan att ständigt bombarderas av generaliserande och exkluderande skönhetsideal.

 29. OK, då är jag med lite mer på noterna. Som sagt hade jag (trots mina 380 högskolepoäng) lite svårt att se poängen och tyvärr tror jag att det delvis berodde på att jag blev bortkollrad av alla kommentarer som i ovan diskussion flyger hit och dit i en aldrig sinande flod av aggressiv energi. I krig burkar förnuftet vara det som allra först går upp i rök. Att ”kräka” ur sig sina åsikter är inte lämpligt varken för välmenande karlar eller bloggande feminister – åtminstone inte för dem som önskar att omgivningen ska ta deras åsikter på allvar. Lugn och sans ger mera framgång än hets och hugg i diskussioner. Att hålla en god ton, inte hetsa upp sig i onödan och inte heller i onödan provocera den man diskuterar med är sådant jag tror på.

  Varför du formulerar frågan om huruvida jag skulle svälla upp till 250 kg om min man hade detta som sexfantasi förstår jag inte, eftersom jag redan förklarat att jag vill se OK ut för min egen, min makes och alla andras skull. Min makes tankar om vad som ser bra ut är alltså endast en av flera faktorer i sammanhanget. Som var och en förstår skulle faktorn min makes tankar utgör vara av obetydlig vikt om hans tankar såg ut på det viset. Frågan skulle nog då istället vara om vi över huvud taget skulle kunna fortsätta vara gifta.

  Din sista mening ovan är den jag kommer att ta fast på och ta på allvar, nämligen denna: ”Jag tror bara att vi mår bättre om vi får se ut som vi gör, vill och kan utifrån våra förutsättningar utan att ständigt bombarderas av generaliserande och exkluderande skönhetsideal.”

  Den meningen gör att jag inser att du och jag i grund och botten tycker ganska lika :)

  • Det var inte en fråga, det var mer ett konstaterande som stärker min övertygelse att vi främst är fina för oss själva och inte andra. Vilket då i sig ger att resonemang om vad det ena eller det andra könets genomsnittliga preferens gällande parters är totalt värdelösa diskussioner.

   Jag är inte född lugn och sansad och har inga planer på att ändra det. Det hade varit lika onaturligt för mig som att bli 175 cm lång och väga 45 kg! Som ”bloggande feminist” får man motta allt från nedvärderande kommentarer till hot till livet. Det gynnar inte mig då att leta upp mina mjukaste sidor och leda folk via handen genom mina resonemang, tro mig jag har testat. Det genererar varken sinnesfrid eller bloggbesökare. Sedan jag tillät mig att vara mig själv har jag kunnat släppa fram många fler kommentarer som annars hade kastats med hänsyn till att de fick mitt blodtryck att skjuta i höjden. Det är inte som att jag tjänar en spänn på detta och därför tar jag mig friheten att göra precis som jag vill. En aldrig sinande flod av aggressiv energi är vad som gjort att jag lever idag. Om det inte passar så går det ju utmärkt att låta bli att kommentera i en blogg som har underrubriken ”You’re 300 milliseconds away from a knuckle sandwish” då det rimligtvis visar med all önskvärd tydlighet att det inte är någon mjuk liten normativt moderlig donna som sitter bakom knapparna.

   Nästa gång jag skriver något liknande kommer jag dock vara totalt övertydlig med att jag inte menar att ”Kvinnor kan se ut hur de vill och ändå vara vackra, så det så!” utan att det syftet är att belysa att det är nog med denna fixering vid utseende. För de som läser detta och tror att jag menar att jag tycker att det är dags att ge igen med samma mynt mot killar: Skärp er! Men jag kunde faktiskt inte ana när jag knåpade ihop detta på 20 minuter sent en kväll att (hittills) 60 000 personer skulle vara intresserade av att läsa. Hade jag vetat det hade jag fattat att ca hälften hade haft problem med att förstå vad jag menar eftersom de inte är insatta i feministiska resonemang och varit mer tydlig.

 30. Jag kommer inte bara sluta kommentera. Jag kommer sluta läsa. Orkar inte med aggressiva och ingenstans ledande gräl. Jag vill ha konstruktiva diskussioner. Att jobba på att klara av sådana (tro mig, jag är också hyfsat hetsig till naturen) är något jag kämpar med dagligen, eftersom det är enda sättet att få någon att ta en på allvar i ett vuxet yrkesliv. Har jobbat i 13 år inom privat sektor och har nyligen gått över till statlig tjänst. Det är oerhört givande att ta till sig och lära sig av sina medarbetare som ofta är bättre än jag på att lotsa sig fram och göra sig hörda i diskussioner utan att för den sakens skull behöva vara otrevliga. Tyvärr leder otrevlighet oftast till stängda öron. Det enda motparten hör är de muntliga hugg som delas ut och till slut är sådana hugg det enda som viner i luften, snarare än goda och väl genomtänkta argument.

  Feminism för mig är lika lön för lika arbete och liknande, som man kan tycka, självklarheter. Debatter om rosa och blått osv är jag däremot inte ett dugg intresserad av mer än på det viset att jag tycker de är galet överdrivna och onödiga. När det gäller sexuell objektifiering av kvinnor så håller jag mig helst utanför den diskussionen, eftersom jag ofta blir irriterad över att objektifiering av män ofta glöms bort i detta sammanhang. Att Ladies’ Night är en populär föreställning, medan ett liknande jippo med kvinnor gjord för män skulle vara en så het potatis att alla debattprogram i TV skulle koka över – det är något som sätter myror i mitt huvud.

  • Det låter vettigt. Jag pallar faktiskt inte alls att hålla långa föreläsningar om vad feminismen står för och att det bland annat inte är att hylla ladies night. De flesta feminister, för att inte säga alla, jag känner hade aldrig satt sin fot på ett sånt ställe.

 31. Efter att ha fött fyra barn på fyra år så kan jag nog säga att jag ungefär ser ut som nr fyra. ;-) . Men jag älskar varje mm av min kropp och känner en stolthet när jag tittar på mina barn och faktisk kan säga att min kropp har skapat, burit och matat inte bara ett utan fyra små mirakel.

 32. Ja men, kärlek och chili till dig. hahahha…!

  Btw, om jag vore en vas så vore jag lätt en liten, liten hopknådad fantasi-sak som någon dagisunge gjort till sin mamma.

 33. Pingback: Alla åsikter behöver inte dryftas! | Matildas blogg

 34. Jag och mina manliga kollegor skrattade väldigt gott åt detta. Fantastiskt bra! Tack, du gjorde nog min vecka där. :D Hälsningar från en muskulös, höggravid coca cola flaska. (Smartskaftet bakom kommentaren skulle med andra ord inte ”godkänt” mig på långa vägar…)

 35. – ”Jag gillar tjocka tjejer” – Jag bryr mig inte
  – ”Jag gillar smala tjejer” – Jag bryr mig inte
  – ”Jag gillar när tjejer har en kropp dom trivs i” – Jag bryr mig inte
  – ”Jag gillar tjejer med hull” – Jag bryr mig inte
  – ”Jag gillar tjejer med muskler” – Jag bryr mig inte
  – ”Jag gillar tjejer utan smink” – Jag bryr mig inte
  – ”Jag gillar tjejer med smink” – Jag bryr mig inte

 36. Pingback: Du kan va en vas! | Charlotta Sofia springer & trimmar

 37. Pingback: Rasar lite ba | Om du var mina träningstajts – hade du varit svettig nu

 38. Pingback: Minns ni Heidi i The hills? — Johanna Frölander

 39. Jag förstår inte riktigt hur folk kan uttala sig på det här sättet över huvudtaget.
  Ordet fina är inget man kan beskriva bara sådär, med tanke på att alla tycker olika är fint.
  Jag ser personligen inget fel i att vara attraktiv för det andra könet och att min flickvän ska tycka jag är fin och viseverse, men det är inget man ska ändra på sig själv för att uppnå.
  Va den du är och lev ditt liv, det är ditt och ingen annans. Ingen annan kan bestämma vem du ska vara, dock så kan andras tankar få dig att hitta vem du själv vill vara men det är en helt annan historia.

 40. Pingback: ”Vi killar vill ha en tjej som ser ut som en VAS!” | Squareeye

Kommentering öppen 10 dagar. För regler se under fliken "Om".

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s