Om det här med tjejers ansvar att inte bli våldtagna

Häromdagen uppmärksammade media att Norges nyblivna barn-, jämställdhets- och integrationsminister (hur I HELVETE tänkte de där!?) Solveig Horne (Frp) 2011 ska ha uttryckt att ”Tjejer har också ett eget ansvar när det gäller våldtäkter, att inte hamna i de situationerna och våldtäkterna beror till stor del på invandrade män med en medeltida kultur.” Idag menar hon såklart att hon inte skulle ha sagt så i dagsläget, men ändå. En gång har hon i alla fall tänkt så och dessutom är det knappast en ovanlig ståndpunkt.

Frågan är snarare om den ståndpunkten inte är vanligare än den där ansvaret för brottet våldtäkt helt läggs på gärningsmannen.

Jag kan förstå tankar om att människor har ett eget ansvar att inte råka illa ut, men då mer som en del i självbevarelsedriften. Jag tycker till exempel att man har ett ansvar att inte springa runt och lattja på ett spårområde (där man ju för övrigt inte FÅR hänga om man inte har nått där att göra) om man inte vill riskera att bli påkörd av ett tåg. Blir man i ett sådant fall påkörd av ett tåg är det kanske inte lokförarens fel. Jag kan också tycka att det nog är smart att hålla sig borta från att sätta sin hand över öppen låga om man inte vill bränna sig.

Men att göra bedömningen att det torde vara riskfritt för en att umgås i sällskap med män, antingen män enskilt eller män i grupp, borde inte falla inom kategorin ”ansvar att inte hamna i de situationerna”! I alla fall inte om man inte vill att vi ska börja hänge oss åt total könsseparatism och driva på tankar om att alla män är djur som bara är ett erotiskt pirr i skrevet bort från att begå våldtäkt.

Att bli våldtagen är liksom inget som tjejer bara råkar ut för sådär ”oj hej hoppsan vad tokigt det blev” för att hon inte var tillräckligt medveten om sin omgivning, inte tog tillräckligt ANSVAR att inte hamna i den situationen. Det är en brottslig, aktiv handling, som en gärningsman väljer att begå mot henne.

Och nej, våldtäkt beror inte på invandrade män ”med en medeltida kultur”. Det behöver man inte ens gå in och titta på anmälda och dömda våldtäkter för att inse. Det är bara att titta på diskursen om våldtäkt som förs mellan vita, västerländska män OCH KVINNOR idag så fullkomligt överöses man med åsikter som rimligtvis tillhör medeltiden. Som ”Om hon hade kort kjol får hon skylla sig själv!” och annan misogyn skit.

Uppdatering: Strax efter att jag lagt upp detta inlägg tweetades en artikel från Politism.se in i mitt flöde ”Det här barnet förtjänade inte att våldtas, men…”, som belyser precis vad jag menar i sista stycket.

2 tankar på “Om det här med tjejers ansvar att inte bli våldtagna

 1. Var finns beläggen för att ”diskursen” skulle utgöra grunden till att våldtäktsmän våldtar?

  Jag tror inte att det skapar våldtäktsmän – inte ens om feminister strävar efter att bredda våldtäktsbegreppet till att innefatta allt och ingenting.

  Ja att skuldbelägga västerländska män för allt ont tycks vara vad modern feministisk retorik går ut på – skapa motsättningar mellan kön.

  Var finns beläggen för att den misogyna attityden ”om hon hade kort kjol får hon skylla sig själv” skulle vara särskilt etablerad eller förankrad?

  Jag tror inte det är särskilt många som tycker så – inte ens bland feminismens meningsmotståndare.

  Var finns beläggen för att det inte existerar avgörande kulturella skillnader i kvinnosyn?

  De finns ju uppenbarligen (hederskultur och synen på svenska kvinnor som horor).

  Det är ett högst rationellt argumentationsspår att beröra egenansvar i betydelsen självbevarelsedrift. Det kanske är därför man sällan ser feminister ägna sig åt det nuförtiden. Rationellt resonerande belyser brister och svagheter i feministisk retorik och det är ju aldrig särskilt kul.

  Feminister talar gärna om män som grupp och det är där man dumpar det mesta av sitt retoriska avfall.

  Seriöst talat så det är uppenbarligen väldigt stor skillnad på män och män – och att ”umgås med män, antingen män enskilt eller män i grupp” som du skriver är ett näst intill intetsägande påstående. Riskbedömningar skiljer sig därför alltid från fall till fall – och det är därför det kallas riskbedömning.

  Det ni åstadkommer genom att generalisera bort egenansvaret är att ni underminerar självbevarelseförmågan hos unga tjejer – och det är därför ni kritiseras.

 2. Det är ju tyvärr ganska svårt att inte skuldbelägga män i fråga om våldtäkt du, det är ju män som utför dessa våldsdåd, det handlar inte om att särskilja mellan könen.

  Och det går ju inte att neka till att det idag finns en syn på att kvinnor på något sett är ”med på det” eller ”får skylla sig själva” så länge de inte slåss, bits eller vad man nu förväntar sig av dem. Ett vanligt nej verkar ju inte räcka. Bara genom att kolla på de senaste domarna i fall om våldtäkt/ förtal. (Det är ju dessutom det organet som ska försvara människor, inklusive dessa tjejer, och avgöra vad som är rätt och fel!) Tar man exemplet på tjejen som fick en flaska uppkörd mellan benen räckte det tydligen inte att vägra sära på benen utan i domen står bland annat att det inte ”måste ha uppfattats som ett uttryck för bristande samtycke från hennes sida, utan möjligen som ett tecken på blygsel eller inledande tvekan”. Eller med tjejen som blev filmad av sin pojkvän när de hade sex. För det är ju bara så ungdomar beter sig idag, är öppna med sin sexualitet och så.

  Matilda hävdar aldrig att det inte finns betydande skillnader mellan olika kulturers kvinnosyn. Det hon påpekar här att det inte är män med dessa kulturer som utför våldtäkterna, det är svenska män med svensk kultur!

  Och om man ska ta till dina knep, var finns beläggen för att feminismen idag inte har ett rationellt resonerande?

  Okej, man ska inte generalisera de sammanhang som är farliga ifall man inte vill bli utsatt för våldtäkt. Istället för att undvika att umgås med män generellt så ska man undvika att umgås med män som man sen tidigare har en gemenskap med. Med män som redan finns i ens umgängeskrets. För det är ju dessa män som står för de flesta av våldtäktsfallen i Sverige. Men är det bättre att säga så? Det innefattar ju i princip män i allmänhet, då det innefattar de männen som man har runt omkring sig. Och när ska man göra denna riskbedömningen menar du? När man redan är på en fest och man så inser att ens kompis kompis inte var så himla schysst egentligen utan han har supit ner dig och tänker utnyttja din utsatthet. Och var kommer självbevarelseförmågan in? Är slutsatsen att man som tjej får gå på en fest med sina vänner och bli full, precis lika full som en kille skulle kunna bli, för att man då inte har någon självbevarelsedrift. Ska man bara kunna dricka alkohol om man endast är i ett umgänge med endast kvinnor? Man kan i alla fall inte göra det i hemmet i så fall.

  Det är klart att man ska uppmana alla att ha en självbevarelsedrift, tänka sig för och inte utsätta sig för risker. Men när konsekvensen av detta är att just tjejer måste begränsa sig från saker de vill göra, begränsa hur de handlar bara för att de har bröst istället för en kuk. Då är det inte de som ska ändra på sig, då är det något som är fel i samhället!

Kommentering öppen 10 dagar. För regler se under fliken "Om".

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s