Ja, VAD har ett politiskt parti med att en av deras förtroendevalda begått brott i det privata…

Igår gick jag in på en artikel på Expressen.se och reagerade negativt över formuleringar i den. Artikeln handlade om att en Sverigedemokratisk politiker, som står på valbar plats till kyrkovalet den 15:e september och som även innehar förtroendeuppdrag inom sin kommun, misstänkts för ofredande av ett 12årigt barn. ”Enligt flickan hade han erbjudit henne pengar för att hon skulle ta av sig kläder och visa upp vissa delar av sin kropp.” När tidningen intervjuade ordföranden för den lokala SD-föreningen uttryckte hen sig såhär: ”Ordföranden tror inte att misstankarna kommer att skada Sverigedemokraterna. – Det här är mer en tragedi för honom och hans familj, än det är för partiet, säger han.”

Min reaktion blev naturligtvis ”Glöm det 12åriga offret, detta är en tragedi för SD-mannen som misstänks ha ofredat henne!”

Ja, vi ska förutsätta att folk är oskyldiga tills de är dömda. MEN jag vänder mig starkt mot den kultur som på senare år uppvisats i Sverige mot brottsoffer, särskilt mot kvinnor som utsatts för sexualbrott. Nämligen att man på grund av oskyldighetspresumtionen av gärningsmannen ska betrakta brottsoffren som illvilliga lögnare tills motsatsen bevisats! Än värre då när det kommer en friande dom och vissa tar det som otvivelaktiga bevis på att anmälan varit falsk och baserad på lögner.

Jag twittrade också ut min reaktion, och som alltid när man uppmärksammar brott som en aktiv Sverigedemokrat begått får man mothugg om att det väl inte har nått med Sverigedemokraterna att göra och att man därför inte borde nämnt partiet.

När man blir medlem i ett politiskt parti förutsätts man dela det partiets värderingar. Gör man inte det kan man bli utesluten. Att vara medlem i ett parti är inte heller något man är bara vardagar mellan 8 och 17 med en timmes lunchrast, det är något man är dygnet runt. Som aktiv medlem som till och med blivit förtroendevald faller det på sin egen rimlighet att man ses som en representant för partiet. Det hörs ju på namnet, FÖRTROENDEVALD. Man har fått förtroendet att för partiets räkning bedriva politik i en kommun, ett landsting eller på riksnivå. Med erhållande av ett skattefinansierat politikerarvode. Ett förtroendeuppdrag är inget jobb! Begår man som förtroendevald partipolitiker ett brott så kommer det otvivelaktigt att reflektera negativt tillbaka på partiet, och både media och privatpersoner kommer att finna det särskilt anmärkningsvärt.

När man söker upp ett parti för att bli aktiv medlem är det bara partier som har svårt att rekrytera som kastar in en i politiska uppdrag utan att ha känt efter om man är en lämplig representant för partiet. Har man varit aktiv i en annan del av landet brukar ens före detta lokalpolitiska partikamrater ringas upp av den nya lokalföreningen, så att de kan få referenser och en uppfattning om ens lämplighet. Men oavsett hur mycket man försökt kolla upp en person kan man alltid råka ut för att ha engagerat rötägg som representanter för ens politik. Det är genant för ett parti och kan, om än tillfälligt, skada partiets anseende.

Det var pinsamt för Socialdemokraterna när Håkan Juholt hängdes ut för att han fått ekonomiska ersättningar han inte hade rätt till. Det var pinsamt för Kristdemokraterna när en kommunpolitiker (som mina föräldrar kände via politiken då han var aktiv i grannkommunen) åkte dit för att ha barnporr i datorn han till och med hade på det lokala partikansliet. Det är pinsamt för Sverigedemokraterna när en politiker som har förtroendeuppdrag för dem begår brott. Det är pinsamt! Media och folk tänker ”Men deras politik stödjer väl inte sådant beteende så då borde dessa personer, som till och med har politiska uppdrag och lyfter ersättning betalad via min skatt, veta bättre än en genomsnittlig privatperson”.

”Men hur är det Sverigedemokraternas FEL att han kanske ofredat ett barn?”. Det är ingen som säger att det är partiets fel, men likt förbannat kastar hans beteende en skugga på partiet just för att han ÄR en person de lyft fram som redig nog att vara valbar till kyrkovalet och inneha ett politiskt uppdrag i en kommun! Sverigedemokraterna har krafttag mot brottslighet som en av sina viktigaste frågor. Det är klart det är relevant när en av deras aktiva politiker då begår brott! Det är klart att det är intressant för media och allmänhet! Det är klart man då inte bara ska sopa det under mattan för det om något skadar ett politiskt parti!

Som förtroendevald politiker får man, i olika mån beroende på politiskt uppdrag, finna sig i att vara en offentlig person. Som politiskt parti får man finna sig i att ens förtroendevaldas beteende reflekterar tillbaka på partiet, på både gott och ont.

1 tanke på “Ja, VAD har ett politiskt parti med att en av deras förtroendevalda begått brott i det privata…

  1. Nu är jag själv osäker på om jag har tänkt rätt här… men speglas inte ett moralbrott tillbaka värre på ett parti – skattebrott, fifflande brott o.s.v. än ett riktigt brott – ofredande av barn, barnporr.

    Jag vill verkligen inte försvara KD och SD :), men är inte det ena brottet en form av ”slumpmässig sjukdom”, medan moralbrott mer handlar om tanken om dålig uppfostran eller dålig samhällssyn?

Kommentering öppen 10 dagar. För regler se under fliken "Om".

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s