Varför låtsas som att BB någonsin hade ett argument?

20130428-025109.jpgTill artikel

Detta är alltså en person som benämner intersexuella som hermafroditer och avfärdar omklädningsrum för personer som inte känner sig bekväma att byta om i de traditionellt avsedda för män eller kvinnor som strunt bara för att hon själv inte har ett behov av ett sådant. Och hon behandlas som att hon någonsin hade ett argument. Varför? Hade vad hon säger slukats med hull och hår om det var personer med downs syndrom hon benämnt som mongoloider, en helt ok term för några tiotal år sedan men idag sedd som kränkande?

Efter det kritiserade blogginlägget om Södra latins nya omklädningsrum går Isabella Löwengrip återigen till attack mot genusvetenskapen. I ett blogginlägg döpt ”Jag är så himla stolt” redogör hon för två, enligt henne, ”intressanta” dagar.
– Det som har chockerat mig mest är hur grova vissa kvinnor blir. Jag kan säga såhär, av alla kommentarer på twitter så var det 90 % kvinnor som var värst, som vanligt alltså. Argast är feministkvinnorna och de som förvånar mig är att de skriver ”Du förtjänar all näthat som finns”, skriver hon.

Woe is Blondinbella. Precis som andra skrivit innan mig var det hon själv som var näthataren i detta fall. Vissa drar sig tydligen inte för vad som helst för att provocera. När man sparkar på människor som i någon mån redan ligger ner, p.g.a. sin utsatthet i samhället, får man räkna med att folk blir förbannade! Särskilt när man lallar på om saker man uppenbarligen inte orkat sätta sig in i samtidigt som man låtsas att man har nått att säga om detsamma.

Av alla barn som föds beräknas ca 1 % ha någon form av intersexuellt tillstånd.
0,1 % till 0,2 % har sådana uppenbara avvikelser i könsdelarna så att de opereras för att likna det ena eller det andra av de vedertagna könen (källa eng. Wikipedia)*. Operation inom bara några dagar efter födseln är praxis i dagens Sverige, men att det är också omdiskuterat. För många skapar operationerna ett livslångt fysiskt och/eller psykiskt lidande: Upprepade operationer, integritetsskränkande undersökningar, smärta, ärr som stramar, sexuellt känsliga delar som förstörts eller opererats bort, känslor av att vara ”fel” på ett eller annat sätt.

Anledningen till att vi känner detta behov av att ”rätta till” något vi inte ser som normalt gällande könsdelarna är just den här föreställningen att det bara finns två kön; man och kvinna. Detta trots att det alltså bara i Sverige varje beräknas födas ca 1300 barn med någon form av intersexualism, varav 130 till 260 med sådana förändringar som nu opereras ”korrigerande”, och det därmed bevisligen inte bara finns två kön. Lägger vi sedan till alla med transsexualism, som inte samtidigt också har intersexualism, kan det inte vara en försvinnande liten del av befolkningen. Det är bara det att vi inte vill se eftersom vi har de här föreställningarna som bland andra Blondinbella ger uttryck för ”man är i alla fall ett kön, man eller kvinna”.

Och ja, jag fattar att det är svårt att sätta sig in i komplicerade saker som kön och könstillhörighet, särskilt som cisperson som haft privilegiet att aldrig behövt fundera över dessa saker gällande det egna jaget. Jag har själv som 24åring suttit som ett fån, dock ett välmenande sådant, på en föreläsning i Genusvetenskap A vid Lunds Universitet och undrat om man inte kan kromosomtesta barnen och på så sätt få reda på vad som är det rätta könet att operera dem till. *insert facepalm here* Men när jag hade tänkt en vända till förstod jag att det inte är så simpelt. Och varför skulle det vara det? Vi är komplexa varelser!

Även om många feminister och genusmedvetna uppmärksammar intersexuella och transsexuella personers utsatthet och intressefrågor är detta inte något som bara är baserat på feministisk teori, ”genustrams” eller ”vänstervindar”. Det är faktum och en verklighet som många lever i varje dag.

Men det är ju fint att Blondinbella är stolt över att vara kvinna, även om det i hennes fall inte kan räknas som en bedrift då hon precis som jag är född sådan. Nu fattas det bara att hon inser att också andra har rätt att bli respekterade för vilka de är.

*Jag har också tittat på andra artiklar. De som angav procentsatser bekräftade oftare än inte det som stod på Wikipedia. De bekräftade också det jag mindes från utbildning i ämnet. Dock hade Wikipedia den bästa samlade artikeln.

3 tankar på “Varför låtsas som att BB någonsin hade ett argument?

  1. Håller helt med! Det är fruktansvärt kränkande och hon verkar otroligt obildad och okunnig inom ämnet (och då borde hon ju givetvis inte yttra sig om saken kan en ju tänka…). Blir så trött!

    Föresten, får jag lägga upp din bild på blondinbella med snipptröjan och länka till dig på min blogg? Tycker att den är så grym! :-D (lägg gärna till ett vattenmärke/signatur om du vill föresten).

    • Det är svårt att bli arg på en person som bara är obildad och därför fördomsfull, men när det blir så tydligt att det är en person som inte vill lära sig är det en annan femma.

      Självklart kan du använda min tjusiga teckning! Du kan kopiera den från blogginlägget jag har med den i för där finns signaturen med. :)

  2. Pingback: Nu kan ingen ta fel | Hippiemamman

Kommentering öppen 10 dagar. För regler se under fliken "Om".

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s