Om offentlig amning.

För en vecka sedan moralpanikade en del av svenska folket över att Anna, alias Apan som i Apan satt i granen, ammade sin hungriga bebis i ”Efter tio” i TV4. Jag såg inte programmet men såg ganska snabbt på Twitter att folk skrev om det. Min reaktion var att jag inte tyckte att det var en så stor grej att amma i TV men att det var bra för att avdramatisera amning. Som tur är tänker fler som jag, men inte alla.

Dagen efter gjorde Cissi Wallin ett program i Radio1 där hon undrade varför människor blir så upprörda över kvinnor som ammar på allmän plats. Många ringde in och uttryckte åsikter om att mammor ska amma ”snyggt” och ”diskret”. Andra tyckte att amningen skulle skötas i hemmet innan man gick ut på stan och sen fick bebisen liksom hålla sig till man kom hem igen, för så var det minsann när 40-talisterna fick barn och råddes att använda 4 timmars-metoden (d.v.s. att bara mata bebisen var 4:e timme oavsett om det signalerade hunger eller ej, något min mamma född 1941 ratat med alla sina barn, TACK MAMMA!). Vissa tyckte såklart att hela diskussionen var löjlig och att barn har rätt att äta de med.

För det första vill jag påpeka att det där med ”snyggt” och ”diskret” är relativa begrepp. Vissa tycker att det innebär att mamman skyler det ammande barnet och sitt bröst från blickar med en sjal. Andra att mamman ska gå och sätta sig i ett speciellt amningsrum eller på en toalett och amma.

De som på allvar tycker att offentliga toaletter också ska fungera som amningsbås kan inte ha gått på en offentlig toalett någonsin. För det första är de ofta inte särskilt fräscha. Jag betalade 5 kr för att kissa på en offentlig toalett för en vecka sedan och fick så kraftiga kväljningar av urinstanken där så jag var tvungen att andas i min sjal för att inte kräkas. Dessutom signalerade inte ”Vi vill inte att du ska hitta dina vener”-belysningen direkt amningsro! Förutom det är offentliga toaletter till för personer som behöver gå på toaletten! De flesta som har gått på en sådan känner säkert igen att andra nödiga rycker i handtaget om de tycker att man parkerat sig på dasset för länge. Alltså är det knappast läge att sitta där och häcka med en ammande bebis i allt från 10 till 60 minuter, eller hur lång tid amningen nu tar. Att det ofta är kö till damtoaletten är redan ett stående skämt och dessa behöver inte ökas på med personen som ockuperar toan för att amma ett barn när det inte behövs!

Vissa vill också dra paralleller mellan offentlig amning och offentlig urinering, precis som att det vore samma sak. ”Man får minsann böter för att hala fram kuken och kissa offentligt!”. Ja man får böter, men det har knappast med kukframhalandet att göra utan med att man smutsar ned omgivningen med urin! Det är lika förbjudet att kissa på trottoaren även om man skulle ställa upp skärmar för att skyla sig.

Att jämföra amning med blottning känns också som en tankevurpa. Personer som blottar sig går igång på att visa upp sin kropp på ett förargelseväckande sätt. Att amma har inte det syftet utan syftet är att ge ett hungrigt barn näring och närhet.

Jag är alltså starkt för offentlig amning och förstår inte riktigt vad problemet är. Ja, vissa personer blir äcklade, men det är väl ett problem hos dem då! Jag är också en person som lätt blir äcklad. Till exempel tycker jag att det är jätteäckligt med personer som har grönt tjockt snor rinnande ut ur näsan. Ser jag sådant tittar jag bort.

Det intressanta angående min ställning i denna debatt är att jag inte ens är en amningsförespråkare. Tvärtom är jag den första att resa mig upp och protestera när någon tar sig rätten att infrågasätta en mamma som flaskmatar sin bebis. Jag är inte ammad själv och det är inget av mina syskon heller. Min mamma gjorde ca 20 år innan jag föddes en bröstförminskning som gjorde det omöjligt för henne att amma. Det blev bara bröstbölder av det hela när hon försökte men kom inte ut någon mjölk att tala om. Jag anser inte att detta påverkat mig eller något av mina syskon negativt. Vi är alla friska och starka. Ja, vi har allergier, men det har vi i släkten och även mina ammade syskonbarn är allergiska i ungefär samma utsträckning som jag eller mina syskon har sådana problem.

Jag är inte heller säker på att jag kommer vilja amma själv när/om jag får barn. Jag tycker att det är obehagligt med beröring av mina bröstvårtor (ja, även när min sambo är där och pillar) och känner att tanken på en bebis som blir entusiastisk över att se mitt bröst och att få äta från det är läskig. Dock har det hjälpt mig lite att läsa amningspositiva föräldrabloggar, framför allt Hippiemamman och audhumbles sammelsurium, för att känna att amning ens finns på kartan för mig. Även om jag inte planerar barn nu funderar jag mycket över olika delar i föräldraskapet. Jag är en person som behöver mycket tillvänjning i tanken angående saker så tycker jag om att tänka efter hur jag vill ha det den dagen jag vill ha barn.

Min åsikt angående amning är nog snarare den att det behövs lite mer sköt dig själv och skit i andra när det gäller detta. Låt folk göra det som de tror är bäst för deras barn! Så länge de inte bryter mot lagen eller uppför sig på ett sätt som kan föranleda en orosanmälan hos sociala myndigheter så är det deras ensak vad de gör.

Tidigare inlägg om amning:
Du måste inte amma din bebis

3 tankar på “Om offentlig amning.

  1. Det där med hur du inte gillar beröring på bröstvårtorna och därför kännt att ammning kanske inte är någonting för dig. Känner igen känslan men när bebis nr 1 kom så var det helt naturligt och inte alls samma känsla. Tror helt enkelt att
    Min kropp gillade läget när bröstvårtorna användes till det dom är till för, dvs ammning. Samma känsla även denna gång.

  2. Jag blir alldeles äcklad av att folk skall hålla på och skuldbelägga hela tiden. Det är AMNING! Om det förstör din dag att se en ammande kvinna så är det dig det är fel på. Herregud, skall det vara något att bli chockad över? Jag hade jätteproblem med amning offentligt just pga högljudda, äcklade protester över hur de minsann inte pissar vid matbordet på cafeer och dylikt trams, och det gjorde livet mycket svårare för mig som mamma till en liten bebis att aldrig kunna amma utanför amningsrum eller skärmar.

  3. Pingback: FeMiNiSTBLoGGFiKa | CaLLeiSM

Kommentering öppen 10 dagar. För regler se under fliken "Om".

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s