Ett misslyckande för hela vuxenvärlden

Jag tänker väldigt mycket på den 13-åriga flickan i Kumla som efter mobbning i skolan och på nätet valde att ta sitt liv den 8 mars.

Nu sitter en vuxen man, 44 år gammal, häktad för att med hot om uthängning till hennes lärare och klasskamrater ha pressat henne ta av sig naken inför kameran igen (SvD om fallet). Tidigare tagna nakenbilder av henne var utpressningsmedlet. Detta gjorde han även efter att hon signalerat till honom att hon på grund av hans hot tänkte ta livet av sig. Han är även misstänkt för att ha trakasserat andra barn.

Hon kunde ju inte veta att hans blotta innehav av nakenbilder på henne var ett brott i sig. Hon kunde ju inte veta att han genom att sprida dem andra personer skulle göra sig skyldig till andra brott i barnporngrafikategorin. Hon kunde inte heller veta att det kanske bästa som skulle kunna hända i denna situation var att mannen skickade bilderna till en vuxen i hennes närhet så att denne kunde kontakta polisen och andra myndigheter så att hon kunde få hjälp och mannen kunde lagföras för de olika brott han begått.

Samtidigt har jag redan hört talas om att flickan redan hade stora problem som de vuxna omkring henne uppenbarligen inte mäktade med att ta på allvar så jag kan bara hoppas på att nakenbilder på ett barn i deras mailinbox hade fått dem att vakna.

Jag känner bara för att sätta mig ner och gråta. Även om jag inte kände henne och bor långt bort känner jag mig som en del av vuxenvärlden som svek. Vi har alla ett ansvar för barnen i vårt samhälle! Vi måste ständigt föra en dialog med barn och se till att de känner att de har någon att vända sig till med sina problem. Vi måste berätta att det är ok att göra saker man ångrar, som man tycker är pinsamma och/eller skamfyllda och ändå komma till en vuxen och berätta för att få hjälp att ta sig ur en jobbig situation utan att bli fördömd! De måste veta att det alltid hemligheter alltid går att berätta för en vuxen. För det finns inget som heter ”skyll dig själv” gällande offer för sexualbrott! Särskilt inte i barns kontakt med vuxna!

Jag kommer att följa denna utredning med stort intresse. Framför allt vill jag veta vilja andra anmälningar som kommit in mot mannen innan denna tragiska händelse och vad som gjordes åt den. Jag vill veta om det är så att någon måste dö innan trakasserier, till och med av barn, på nätet tas på allvar av våra myndigheter!

Annonser

One thought on “Ett misslyckande för hela vuxenvärlden

  1. Ja det är sjukt sorgligt. Och skrämmande att ens egna barn kommer att växa upp med sånt här omkring sig. Man kan ju inte isolera dem från resten av världen (även om man ibland skulle vara frestad!) så det man kan göra är väl att försöka ge dem bra självkänsla och lyssna och prata mycket med dem så att de alltid känner att de kan prata med en om det uppstår problem. Och för flickors del: att försöka ge dem en sund bild av sexualitet och att de har rätt till sin kropp, rätt till sin lust, rätt att utforska sin egen sexualitet så att det inte blir något skamfyllt. Den senaste är väl lättare sagt än gjort i en värld som vår, men men.

Kommentering öppen 10 dagar. För regler se under fliken "Om".

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s