Mensvisdom – Om riklig mens.

Igår insåg jag att min mens fyller 20 år i år, närmre bestämt i september. Det är till och med så att min rikliga mens fyller 20 år, för min mens kom med besked redan från början.

Dock har jag inte haft riklig mens i alla dessa år. Från att jag var 17 till jag var 30 knaprade jag antingen p-piller eller använde p-ring, något som var jättebra mot min rikliga mens men mindre bra för min sexlust och mitt allmänna välbefinnande.

Så för ett år sedan slutade jag med p-ring och bestämde mig då för att med hjälp av min menskopp och anteckningar i menskappen mäta min blödning för att se hur stor den egentligen är. Något jag vet att gynekologer ibland ber patienter med riklig mens göra. Det är nämligen så att min rikliga mens gjorde mig kraftigt anemisk (blodfattig) när jag gick i gymnasiet. Mina värden var så dåliga så att min läkare blev orolig för att jag skulle ha någon form av livshotande sjukdom. Det hade jag dock tack och lov inte. Jag vill dock undvika att hamna där igen för det var väldigt jobbigt.

Jag har under detta år kommit fram till en del saker jag tycker hjälper mig och som jag vill dela med mig av så att andra med riklig mens kan testa samma sak.

Så i alla fall, för ett år sen mätte jag min mens opåverkad av p-medel (nåja, i den mån hormonerna gått ur kroppen) och annan blödningshämmande medicin och kom upp i mellan 85 och 100 ml, vilket är rätt mycket mer än de 3 msk (45 ml) som ses som en normal mens.

Efter några månader köpte jag Tranexamsyra Orifarm (samma sak som Cyklokapron och Cyklo-F) eftersom jag ville få ner blödningen då jag inte är särskilt sugen på att drabbas av anemi igen. Innan Cyklo-F kom ut som recept fri medicin hade jag Cyklokapron på recept från jag var 14 år gammal, men de gick åt i vårt hushåll så jag tror aldrig att jag riktigt kom att ta dem regelbundet. Eftersom jag haft dem på recept är jag trygg med dem, men som ni säkert vet betyder inte receptfrihet att medicinen är ofarlig. Det är medicin och man ska läsa bipacksedeln innan man tar den. Dessutom är det bra att komma ihåg att den är för riklig mens, inte normal mens som man vill minska ännu mer.

Jag försöker nu också komma ihåg att ta järntillskott varje dag, just nu i form av Multi-tabs Kvinna som är multivitamintablett med mineraler också. Vi får se om det räcker. Jag började också registrera i mensappen när jag tog medicinen så jag skulle kunna se vilken skillnad det gjorde på blödningen.

Till en början väntade tills att mensen kommit igång och blivit riklig, oftast 2:a dagen, med att börja ta Tranexamsyra och fick då ner blödningen till mellan 60 och 75 ml, alltså ingen enorm minskning, detta trots att jag knaprade mellan 6 och 10 tabletter per menstruation! Sedan december har jag dock testat att göra lite annorlunda med förvånansvärt bra resultat. Direkt när mensen kommer igång och går från rosa eller brun flytning till blod tar jag 2 Tranexamsyra, alltså redan första mensdagen. Sedan dess har jag fått ner mensen till 50-55 ml, alltså nästan det som ses som normal blödning, och det på bara 4 tabletter under hela mensen! 2 på kvällen när mensen kommit igång och 2 på morgonen efter. Sedan har jag inte känt att jag behövt ta fler eftersom jag inte blött så mycket Alltså är det något jag kommer att fortsätta med.

Jag hoppas att jag med hjälp av detta kommer kunna hålla mitt hb-värde uppe på hälsosamma nivåer utan p-hormoner.

20130313-120036.jpg(Tranexamsyra Orifarm, samma sak som Cyklo-F, bara lite billigare)

18 tankar på “Mensvisdom – Om riklig mens.

 1. Åh, vilket bra tips! Jag har aldrig brytt mig om att ta cyklo-F för jag trodde att min mens var normal. Men när jag började med menskopp så mätte jag några gånger och jag är uppe i 100-120 ml per mens och allt rinner ut på 2-3 dagar. Ska nog prova ovanstående sen när jag får tillbaka min mens. (har nu varit mensfri pga graviditet och amning i över två år, tjohoo!).

  45 ml låter ju som ett skämt tycker jag. Är det mens? ^^ (jag fick byta min kopp med 2-3 timmars mellanrum och fattade inte hur folk kunde ha koppen 12 h på raken t ex…det är ju ingenting). Men jag inser ju att det är jag som har mycket mens och inte andra som har lite. :-)

  • Ja 45 ml är verkligen ett skämt! Det är vad jag blöder MINST den värsta mensdagen.

   Jag brukade få det där med ”Men hörru, det är faktiskt baaaara 3 matskedar det handlar om!” kastat i ansiktet (som jag upplevde det som ung tonåring) med ett snett leende när jag sökte hjälp för det tills jag träffade en gynekolog som tog mig på allvar.

   Min ”upptäckt” kändes verkligen positiv, dels för att det innebär att jag trycker min mindre mängd medicin och dels för att jag slipper tjafsa med menskoppen jätteofta och till och med råkar blöda igenom på natten. Dessutom är Tranexamsyra rätt dyrt med 100 kr för 20 tabletter så att lägga 50 spänn per mens på det… ja då blir jag i alla fall glad att jag har menskopp och inte dyra bindor och tamponter.

 2. Har samma problem med riklig mens. Som tur var har jag aldrig haft problem för att jag förlorar så mycket blod, men när jag fick mens kunde jag inte gå till skolan under mensveckan eftersom det blödde så mycket. Började med cyklo-f när jag var 13 (två+ år efter första mensen) och säger bara LIFE SAVIER!

  • Jag såg aldrig att inte gå till skolan som ett alternativ, nu undrar jag lite varför, för jag kom hem varje eftermiddag de värsta två mensdagarna i månaden med blodiga jeans. Hade jag vägrat gå till skolan hade kanske någon insett att det var ett riktigt problem för mig. Sen kom cyklokapron in i bilden, HURRA!!!

 3. Pingback: Mensmätartävling | Åsiktsregistret

 4. Hehe…Nu kommer jag hit igen för att prata lite mens (har ingen annan att prata mens med. ;-))

  Har nu testat ovanstående tabletter i några menscykler och oj, det blir ju skillnad! Förut fick jag ju tömma menskoppen varannan-var tredje timme på dag nr2, men nu klarar jag mig med 5-6 timmar emellan. Dag 1 och 3+ kan jag vänta mer än så. Vilken lättnad! Tar kanske 2-6 tabletter per dag på dag 1-3, så det är ju inte så mycket (snål).

  Måste säga att menskoppen, de där tabletterna samt en ipren var sjätte timme förändrat mina mensdagar totalt om jag jämför med några år sedan då jag var allmänpåverkad hela mensen och inte vågade boka in grejer dessa dagar eftersom jag hade så ont och behövde ha nära till toalett. Använder knappt min vetevärmare längre. (vet inte om det beror på att jag varit gravid med två barn också kanske?)

 5. Hej, jag ser att inlägget är gammalt men jag skriver min fråga trots det och hoppas att jag kanske kan få ett svart ändå.
  Jag har precis fått tranexams utskrivet för rikliga blödningar, dock har jag svårt för att ta tabletter som smakar illa och är så stora. Så min fråga är om de smakar illa, jag har ingen lust att spy också 😂

 6. Hej, hittade detta nyligen också. Precis fått detta och börjat använda idag. Men man blev ju lite skraj av varningarna som följde med. Kan du ge mig lite ro att jag överlever?? lol. 😂 Tänkte åtminstonde prova om det kan hjälpa mig. Känns minst sagt träligt behöva ha dubbelt av allt så man är säker de inte händer en olycka. Hoppas på förbättring👍🏻//Sabina

  • Jag är ju som sagt var varken läkare eller har någon annan form av utbildning angående detta så det bästa är ju att prata med någon som har det om du är orolig. Angående mig själv tänker jag dock att med tanke på hur jag blöder lär jag inte få en propp någon gång snart.

 7. Samma story som din, led av svåra järnbrist och började äta konstiga saker som lera och is. Uppsökte läkarvård och det visade sig att jag hade pica pga järnbristen, mina värde va så pass låga att jag akut blev skriven starka järntabbletter och fick remiss till gynekolog. Sen jag började mens som 17årig, har jag alltid haft lätta och smärtfria mens. Men för 2.5år sen började den blir rikliga, alltså, am talking 20-35min byte av tampon och detta gjorde att jag använde tampon och binda samtidigt. Gynekologen sa att jag hade stora muskelkyttor som gjorde att jag blodade mycket, därav min blodbrist (anemi). Jag fick tranexamsyra utskriven och började med den idag, hoppas att den hjälpa mot rikligheten så jag slipper oroa mig när jag är ute under mensen.

 8. Hej!
  Tycker detta är en viktig fråga som de flesta inom sjukvården inte har koll på.
  Hur mycket kan man blöda? 45 ml är vanlig mens?
  Jag fick rådet att väga tampong och binda efter användning och tänker 100 ml = 100 g blod.
  Jag har ett myom som sätter igång att blöda när jag får mens och då rinner det ut 60 g blod,
  men det är under 2 h. Under ett dygn förlorar jag alltså ca 600 ml blod ( 6 dl ). Tranexamsyra är min livlina, det minskar mängden efter ett halvt dygn.
  Har fått urskrivet 12 st/dygn. Har också upptäckt att det är bra att börja så fort det går från rosa till blod, vet dock inte när jag skall sluta… efter natten när jag inte ätit tabletten på 6 h ökar mensen igen… Har ätit närmare 40 tabletter dessa 3 dagar. Har haft detta 2 ggr förra året och nu samt för 3-4 veckor sedan. Om det kommer fler gånger så står jag inte ut pga av oron att få stopp på det och att man måste byta tampong och binda minst varannan timme.
  (största OB tampong samt största always binda). Har dock en läkare som erbjuder att operera bort livmodern och det får nog bli så, är dock lite rädd för snitt i buken. Vill bara säga att tjejer stå på er om ni har myom eller endometrios eller bara blöder mycket. Alla säger att det är skönt när livmodern försvinner, vilket är den mest effektiva lösningen. Mvh Kristina

  • Samma här ! 800 ml på ett dygn. När folk skriver 100 ml tänker jag va ?! Kan man blöda så lite . Är 51 och först gången i livet fått tranexamsyra. inte konstigt man är anemisk. Att ingen gett detta till mig innan ! 3 tamponger ( de största på en gång och byta Minimum varje timme. plus största bindorna som bara går att köpa i sjukvårds affär. Försöker få op för att slippa detta helvete , men men… inte då.

 9. Ser att inlägget är gammalt men måste in och kommentera. TACK!! jag har kämpat i många år med riklig mens och efter att jag fått barn blev det värre. Fått dropp med järn pågrund av att mensen lakar ur mig allt järn. Pga migrän får jag inte längre äta mina p-piller som jag använt för att slippa mensen, men nu har jag valt att slippa hormoner helt och det enda sjukvården rekommenderar är spiral. När jag fick tranexamsyra första gången för något år sedan åt jag precis som du på den rikligaste dagen och märkte knappt av någon minskning. Får stanna hemma en dag från jobbet pga rikligheten och jag blöder alltid ner ett par byxor trots dubbla skydd.

  Efter att jag läst ditt tips om att börja på första blödningsdagen har jag för första gången haft en normal mens. TACK TACK TACK! Sjukvården kunde inte hjälpa mig (de har varit ignoranta och bara sagt ”Sätt in en spiral” trots att jag sagt att jag inte ville) och ge tips om hur jag skulle äta utan bara gav mig tabletter utan direktioner. Nu funkar tabletterna och jag är så glad att jag slipper äta hormoner resten av livet för att minska blodflödet, utan kan äta dessa i två dygn och sedan sluta. Mensen är perfekt nu.

Kommentering öppen 10 dagar. För regler se under fliken "Om".

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s