Ibland räcker det inte att hålla sams!

Polisen och Robinsonkändisen Martin Melin har idag publicerat ett blogginlägg som han säger sig publicera varje år. ”Sabba inte barnens jul.” heter det. Inlägget inleds med en beskrivning av en synnerligen dålig dag på jobbet för en polis. En dag då de kallats till en lägenhet där en pappa misshandlat en mamma. En dag som råkar vara en julafton. Barnen gråter. Pappan sätter sig i soffan och slår ut med armarna, framför honom ett soffbord fullt med spritflaskor. På köksgolvet ligger mamman medvetslös bredvid en nedblodad spis hon fått sitt huvud slaget mot upprepade gånger. Ett helt fruktansvärt scenario helt enkelt och säkerligen helt sant, inte bara för Martin Melin och den familjen den dagen.

Sen blir inlägget mindre gripande: ”Se till att hålla sams i jul. Julen är en väldigt speciell tid för barnen.”, ”Många vuxna dricker, och en del klarar inte av alkoholen. Då blir det bråk.”, ”Julen är tiden då skilda vuxna skall försöka umgås ”för barnens skull”. Kan ni inte det utan måste tjafsa och bråka. Umgås inte då. Fira på vart sitt håll.”.

Jag kan inte låta bli att känna att sensmoralen i blogginlägget är att det inte är ens fel när två träter. Som att om kvinnan i detta fall hade kunnat slippa ligga där med spräckt panna om hon bara varit lite snällare mot sin man. Som att scenariot i inlägget handlade om två fulla som knuffats och skrikit på varandra men som i vanliga fall är trevliga mot varandra (Melin skriver rakt ut på twitter att händelsen berodde på för mycket alkohol. Punkt.). Vilket såklart är illa nog, men, scenariot han beskrev var enligt mig snarare ett typiskt fall av våld i nära relationer! Det finns många som klarar av att bli riktigt drängfulla och otrevliga utan att slåss.

När man är utsatt för det som kategoriseras som våld i nära relationer spelar det inte roll hur mycket man än försöker hålla sams, det finns alltid en anledning för den som är sugen på att misshandla att slå. Det kan räcka med en suck vid fel tillfälle eller en blick vid fel tillfälle. Det kan räcka med en köttbulle som råkat bli lite bränd. Det behöver inte vara en droppe alkohol eller drog inblandad, även om sådana inte brukar ha positiv verkan på en redan dålig situation. Tillräckligt många människor har levt i förhållanden som dessa och kan berätta att man kan krusa och försöka anpassa sig till det extrema, men det räcker aldrig! Och de kommer aldrig lyssna på några böner om att vara nyktra och hålla sams, vare sig från barn, partners eller Martin Melin.

Det enda som gäller är att försöka ta sig därifrån. Oavsett om det är julafton eller bara en vanlig onsdag i november.

Om du är misshandlad finns här råd och hjälp att få: Brott i nära relationer – Utsatt, från polisen.se

Annonser

2 thoughts on “Ibland räcker det inte att hålla sams!

  1. Ett extremt konstigt inlägg. man tror ju att poliser ska ha insyn och kunskap om våld i nära relationer men tydligen inte den här polisen.
    Jag blev riktigt förbannad när jag läste att folk ska hålla sams. Lika förbannad som jag blir när en mördad kvinna är en familjetragedi.
    Mäns våld mot kvinnor är aldrig en fråga om att hålla sams.

    • Ja, man blir ju bestört! Men jag läste en tweet om att man nu på polishögskolan har 6 v. utbildning angående just våld i nära relationer. Så förhoppningsvis utbildas det en ny kår poliser som inte tror att hålla sams är nog för att förhindra familjetragedier.

Kommentering öppen 10 dagar. För regler se under fliken "Om".

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s