Män kan inte våldtas?

”Mannen var ute efter att våldta kvinnan – men frias ändå av Örebro tingsrätt. Förklaringen: Kvinnan visade sig vara en man.
– Den åtalades brottsplan hade aldrig varit möjlig att fullfölja, säger domaren Dan Sjöstedt. […] 61-åringen döms nu i stället för misshandel. Straffet blir fyra månaders fängelse och han ska dessutom betala 15 000 kronor i skadestånd till kvinnan.” (källa)

Jag blir så trött…

Övergreppet avbröts av en utomstående person, offrets expartner som hörde tumultet. Alltså kan vi inte veta hur det hade utvecklat sig om angreppet hade fortsatt. Biologiska män har också kroppsöppningar som kan penetreras av en penis! Kroppsöppningar som det inte är ovanligt att även biologiska kvinnor våldtas i fast de har en fullt fungerande fitta. Om en biologisk kvinna blir våldtagen analt, har hon då inte blivit våldtagen ”i egenskap av kvinna”? Att domstolen förutsätter att brott inte kunde ha fullbordats p.g.a. avsaknad av en vagina ser jag som en enorm tankevurpa och faktiskt som en rättsskandal!

Jag tror inte att ”otjänligt försök” var menat att användas så här. Särskilt inte när brottets fullbordan var beroende av att en tredje person ingrep i ett pågående angrepp. På Wikipedia tar de liknelsen ”Det går alltså inte att straffa den person som försökt giftmörda någon med en helt ofarlig substans, även om personen trott att den ofarliga substansen skulle vara giftig och medföra döden.” och det är väl den jag hört med. Ett annat exempel hittar jag på Lawline ”Otjänliga försök är endast straffbara om faran var utesluten på grund av tillfälliga omständigheter, till exempel att en person tror att han stjäl en väska med ädelstenar men väskan har bytts ut mot en tom”. Det känns lite som att domaren försöker göra detta till nått slags spännande prejudikatfall för att utreda ok ”otjänligt försök” passar på denna händelse. Det är ju en stor skillnad på att nån försökt försöka mörda någon annan med florsocker hen trodde var arsenik och på att påstå att det inte går att våldta för att det inte fanns en slida att stoppa in penis i när anus är bara ett par cm bort från var en vagina hade varit på en ciskvinna!

Att den tilltalade i detta fall friades för försök till våldtäkt men dömdes för misshandeln som var ett led i försöket att våldta offret har enorma konsekvenser för straffskalan som kan appliceras på hans brott. En misshandel av normalgraden bestraffas med minst 6 månader och högst två år (så han dömdes kanske för ringa brott med tanke på endast 4 månader i finkan?) medan våldtäkt av normalgraden ligger på mellan 2 till 6 år. Försök där brottet inte avbrutits av gärningsmannen ska egentligen straffas som om brottet genomförts, man ska inte gynnas av att det blivit avbrutet när man tänkt fullfölja brottet, men i realiteten brukar det ändå bli lite ”rabatt”. T. ex. vet jag inget fall av försök till mord där gärningsmannen dömts till livstids fängelse, fast det finns i straffskalan, alldeles oavsett hur illa försöket varit.

Annonser

4 thoughts on “Män kan inte våldtas?

  1. ”Det behöver inte heller röra sig om ett samlag utan det räcker med ”en jämförbar sexuell handling”, exempelvis penetrering med främmande föremål, tvång till oralsex eller beröring av könsorganen. ”
    Wikipedia.

    Att slita av någon byxorna och beröra hennes könsorgan, oavsett om de är manliga eller kvinnliga, går alltså under epitetet våldtäkt.
    Var det omöjligt för mannen att röra kvinnans genitalier av något mysko skäl som rätten tar för givet..?

    Blir en man automatiskt så impotent även i händerna och hjärnan av att se en penis på en kvinna (vilket han alltså inte hann i det här fallet vad jag förstår) att man inte längre har förmågan att tafsa? I så fall skulle man kunna förstå domslutet, men inte annars..

  2. Ping: Puh! Förtroendet återupprättat! I alla fall i detta fall. « Matildas blogg

Kommentering öppen 10 dagar. För regler se under fliken "Om".

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s