Varför måste man alltid vara den bättre människan?

Varför är det så fel och förbjudet att ”sänka sig till någons nivå”?

Alltid när man på FL ser en tråd om att någon vill hämnas på sitt ex eller läser i en blogg där någon reagerar på nått knäppt, elakt, sjukt som sagts eller skrivits om dem kommer det in någon som predikar att man ”inte ska sänka sig till deras nivå” för då är man tydligen ”inte bättre själv” och man ska alltid vara ”den bättre människan”. Jag blir så jävla trött på det resonemanget!

Om man ska hålla sig till den principen hela tiden så innebär det alltså att man alltid ska vända andra kinden till och aldrig får stå upp för sig själv annat än genom att vara supermild och förstående som något helgon man aldrig bett om att upphöjas till. WWJD eller nått. Jag blir så jäkla less på den retoriken! Dessutom anser jag att det inte är något annat än härskarteknik ämnad för att få människan man riktar kritiken mot att skämmas. Egentligen är det väl ändå inte den som reagerar på negativitet som ska skämmas utan den som i första taget tog sig rätten att ösa skiten över huvudet på denne som ska det!

”Den bästa hämnden är att må bra!”. Jahapp, så ifall killen som dumpat en genom att först börja vänstra med ens bästa polare och sen lämna en för henne då blir skitglad och säger ”NÄ MEN GU’ VA SKÖNT! Då behöver jag ju inte längre må dåligt över att jag behandlade dig som skit under min sko för det har ju inte påverkat dig negativt! Då kan jag segla in i solnedgången med din kompis tills jag gör samma sak mot henne och mot nästa, och nästa, och nästa för det är ju inget problem för er ändå! TACK!” tror ni att det hade känts som en härlig hämnd? Kanske är den bästa hämnden att må bra, men den är väl knappast uppnådd innan man verkligen mår bra? Ifall man ljuger och säger ”Jag mår skitbra, att du slet hjärtat ur bröstet på mig gjorde ingenting!” bara för att ”Vara den bättre människan” för att sedan gå hem och gråta i kudden, vad har man uppnått då? Vad är det för fel på att vara skitförbannad så länge man är skitförbannad? ”Ja men det verkar ju bara oerhört långsint!”. Ja men man är kanske en långsint människa och vad har du då för rätt att säga att det är fel att vara det? Jag säger inte att man ska sy in räkor i gardinerna hos människan eller släppa in råttor genom brevinkastet när vederbörande är bortrest, men vad är det för fel med en gammal hederlig utskällning där man förklarar att beteendet var jävligt fel, gjorde en jävligt illa och att DET aldrig någonsin kommer vara ok?

Igår skrev UnderbaraClara ett inlägg där hon klistrat in en knäpp kommentar från en (enligt kommentaren) 60årig gubbe som skrev nått allmänt osammanhängande om att hon var utnyttjade och hade ”lååååånga ben”, var duktig i hemmet, en affärskvinna och av någon anledning p.g.a. allt detta en oerhört dålig människa. ”Beräknande”. Clara skrev ett sarkastiskt svar om att man självklart måste tänka på hur man klär sig när man blivit förälder för ajja bajja om man har låna ben och råkar visa upp dem. Skamkommentarerna lät såklart inte vänta på sig, även om de flesta kommentarerna inte var sådana. Inte skulle väl Underbara Clara (medveten särskrivning) sänka sig till någons nivå och ”hänga ut” (hur fan man nu kan göra det när inte ens namnet på kommenteraren var utskriven) karln. Jag förstår inte varför en gubbe på 60 bast ska få bete sig hur som helst oemotsagd medan en tjej på 25 ska bete sig som heliga Maria själv i allt hon gör och vara ”en förebild”?

Vi är alla bara människor och jag börjar i sanningens namn vara väldigt trött på att alltid vända andra kinden till, vara den bättre människan och inte tillåtas sänka mig till andras nivå om jag känner för det. Hade jag velat efterlikna Kristus i allt jag gör hade jag väl fortsatt vara pingstvän som mamma ville och låtit bli att låta ateisten som alltid bott inuti mig komma fram.

8 tankar på “Varför måste man alltid vara den bättre människan?

 1. Bra skrivet-jag kan också tröttna på detta. Jag ställde frågan i Claras kommentarsfält om inte kommentatorn borde ha tänkt på att han skulle få mothugg. Det är förövrigt sådana människor jag helst umgås med-de som är schyssta och positiva mot folk-men som biter som kobror när någon ger sig på dem.

  • Tack!
   Jag såg din kommentar och tyckte att den var bra!
   Verkligen, han är säkert ute efter en reaktion och det var antagligen därför han skrev. Liknande kommentarer till mig ignorerar jag stenhårt dels eftersom jag inte vill ge dem tillfredsställelsen men främst för att de om de får vara kvar stör mig i all evighet och mitt blodtryck är redan i högsta laget ;-)
   Sen tycker jag att det är en ren förolämpning att påstå att det hon gör i sin blogg är att sänka sig till hans invå för han har faktiskt skrivit det direkt till henne! Hon har skrivit det i sin blogg och om han skiter i att gå in i den ser han det aldrig. Dessutom skriver han att hon utnyttjar sitt barn. Hur fan en sarkastisk motkommentar kan vara lika låg och på samma nivå som att mer eller mindre direkt kalla någon en jävligt dålig mamma förstår jag verkligen inte!

   • Jag håller verkligen med. Den intressanta är att sansade ifrågasättande kommentarer av min typ aldrig blir ifrågasatta. I min blogg tar jag bort den typen av kommentarer-min blogg är inte en anslagstavla där nättroll och andra otrygga själar kan ta ut sina aggressioner på oskyldiga.

 2. Av någon anledning tror jag det hade varit mer accepterat att bita ifrån och ”hänga ut” sura 60-åriga gubben om UnderbaraClara hade varit UnderbareClaes. Fråga mig inte varifrån den känslan kommer…

  • Det är exakt den tanken jag hade, men jag tvekade inför att yttra den i inlägget eftersom jag i sanningens namn främst läser bloggar skrivna av kvinnor och det är där jag sett den främsta tendensen till ”Man ska vara snäll och pedagogisk mot dummingarna!”.

 3. Pingback: Matildas blogg

Kommentering öppen 10 dagar. För regler se under fliken "Om".

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s