Bananflugor

I vår bostadsrättsförening har vi börjat sortera ut matavfall ur hushållssoporna. Avfall som ska bli till gödsel och biogas. Jag har försökt vara duktig och hålla mig till den nya sorteringsrutinen. Men vad jag har fått för det? Bananflugor! Bananflugor i massor! Ok, ok, jag erkänner. Jag har varit dålig med att hålla mig till ”byt påse minst vad tredje dag” så jag får skylla mig själv. Nu avvaktar jag dock med ytterligare utsortering av matavfallet tills jag fått bort flugorna och det blivit lite kallare ute.

Tips för att bli av med bananflugor:

 • Först avlägsnar det som orsakat invasionen, ofta gammal frukt. I mitt fall äppelskal, rester från tillverkning av en paj.
 • Blanda en del vatten och en del vinäger, lite socker eller sirap samt några droppar diskmedel i en bytta. Enligt mig räcker det om vätskan blir ett par dl. Jag använder en gammal 0,5 l Siaglassbytta eftersom jag känner att jag jag inte vill återvända behållaren efteråt. Ställ sedan byttan där flugorna finns och de kommer att lockas dit och drunkna i vätskan.

Vid en ordentlig invasion, som vi verkar ha nu, brukar jag placera ut 2-3 sådana byttor i köket och byta dem varje dag.

Om någon har andra bra tips tas de tacksamt emot!

Annonser

4 thoughts on “Bananflugor

 1. Skaffa en Venus Flytrap! Det kostar runt femtiolappen på plantagen och äter större flugor också. Funkar väldigt bra faktiskt :)

  • Bra tips! Dessvärre tror jag inte att sambon gått med på det för han hade varit orolig att kissen hade smaskat på växten och att det hade varit farligt.
   Men det är ju en given present till mor och far som flyttat ut på landet och bor vid en kohage. Jäklar vad välnärd den plantan hade blivit! :-D

   • Det går förövrigt rätt bra med mitt vatten, vinäger, nått sött och diskmedelprojekt. Det låg säkert uppåt 100 flugor i dem idag och nu är det bara några enstaka kvar.

Kommentering öppen 10 dagar. För regler se under fliken "Om".

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s