Ah, ännu en såndär ”familjetragedi”

I Aftonbladets ledare idag skriver de om Våldet ingen tar på allvar, nämligen det grova våldet mot kvinnor.

Över länken till ledaren finn på hemsidan, i skrivande stund, en artikel om en man som torterat och till och med försökt mörda sin fru på fruktansvärda sätt.

I mars förra året körde han sin [dåvarande] flickvän [numera fru] till ett ensligt grustag utanför Södertälje. På vägen kastade han ut hennes mobil genomrutan.
– Den behöver du inte längre, svarade han när hon frågade.
Han berättade att han tänkte tjuvkoppla en traktor och gräva ner henne. Sedan plockade han fram en filékniv, två köttknivar och ett bryne.
43-åringen skär hälsenan av sin flickvän, hugger henne över hela kroppen och säger åt henne att be för sitt liv. När hon i stället ber att få ta farväl av sina barn vägrar han.
Senare på sjukhuset förklarar de båda att hon överfallits och rånats.

I juni tvingar han upp henne på balkongräcket och trär en snara tillverkad av en elsladd runt hennes hals. Sedan säger han till henne att hoppa. Dock klarar hon sig från att bli hängd då hon lyckas få tag i balkongräcket och med foten på grannens räcke tar hon sig ut snaran. Maken drar då upp henne, bara för att säga åt henne att korta sladden och hoppa igen. Men då har äntligen grannar som sett det hela förstått allvaret i situationen och ringt polisen.

Hade hon dött hade det väl istället för dessa rubriker stått ”familjetragedi i Södertälje” som det brukar när mord sker mellan familjemedlemmar. Läs t.ex. här, här och här. För fler exempel, sök bara på ”familjetragedi” i Aftonbladets sökfält på hemsidan. En rubrik som signalerar ”Detta berör inte er, detta är privat och angår ingen annan, titta bort! Här finns inget att se!”. Men det berör VISST oss alla! Mord blir inte mindre hemskt för att man känner sin förövare! Att signalera att det inte gör det bidrar till att skapa rubriker som ”De visste – men teg av rädsla”.

Om Aftonbladet verkligen vill göra en skillnad tycker jag att de ska ta ställning nu och vägra kalla mord familjetragedier!

Nu finns det väl som vanligt många som tänker ”Ja men läs inte sådana sensationsskittidningar som Aftonbladet då om det stör dig så mycket!”. Men samma fenomen finns att observera på Dagens nyheter, Svenska dagbladet, och säkerligen andra mer seriösa svenska tidningar, när man i deras sökfält skriver in ordet ”familjetragedi”. Detta beror antagligen till viss del på att polisen i sina uttalanden kallar brotten familjetragedier, nått jag skrivit om tidigare, men det betyder faktiskt inte att media måste följa deras exempel!

Annonser

2 thoughts on “Ah, ännu en såndär ”familjetragedi”

  1. Ping: Äntligen uppmärksammas mitt hatuttryck ”familjetragedi” när det är MORD en snackar om! « Matildas blogg

Kommentering öppen 10 dagar. För regler se under fliken "Om".

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s