Besserwissernisse

Om det är något jag kan bli riktigt irriterad på så är det när folk använder fel namn på grejer. Vissa förskolelärare kukar ur om begreppet Dagis. Jag blir tokig på folk som använder ”mammaledig” och ”pappaledig” fel. (And don’t even get me started on artiklar som säger att uppsagda fått sparken!)

Som när man läser ”fråga på stan”-spalter där någon förälder med barn får beskriva sin sysselsättning och en kvinna med ett 18 månaders barn säger att hon är mammaledig. Nej det är du inte! Du är föräldraledig. Vad som är mammaledighet beskrivs i Föräldraledighetslagens 4 § och gäller de där 7 veckorna innan beräknat födelsedatum och 7 veckor efter den faktiska födelsen man har ovillkorlig rätt att vara helt ledig, plus ledighet för att amma barnet. Jag betvivlar att det tillhör vanligheterna att en 18månaders endast lever av bröstmjölk så att det omfattar den där amningsmammaledigheten. Dessutom säger ju mammor som ersättningsmatar (inget ont om det, jag var själv helt uppfödd på ersättning som bebis och är absolut ingen amninghetsare) som säger att de är mammalediga till barn som är äldre än 7 veckor. Grr!!!

Likadant när man läser om någon pappa med en 7 månaders baby som glatt tillstår att han är ”pappaledig”. Såvida telningen på bilden inte råkar vara storasyskon till en nyfödd så är det en omöjlighet att det förefaller sig så. Pappaledigheten är nämligen de där 10 dagarna en pappa kan ta ut i samband med barnet födelse, senast 60 dagar efter tilldragelsen.

Varför känner folk sig så tvungna att berätta vilken form av förälder de är till sina barn? Är de så rädda för att folk inte ska se vilket kön de har eller varför är det så viktigt att specificera att man är MAMMA eller PAPPA.

2 tankar på “Besserwissernisse

  1. Haha, älskar meningen ”Vissa förskollärare kukar ur om begreppet dagis”. That’s me! :D
    Men allvarligt talat- jag avskyr när folk inte använder ordet föräldraledighet. För man är ju just det- en förälder! Och för dem som inte fattat det- så kommer de oftast i dubbel uppsättning, alltså det är inte bara mamman som får bära den beteckningen.

    • Ja alla har vi våra hang ups :D Det är väl just för att det känns som att folk inte fattar vad och varför de säger vissa saker som man blir irriterad.
      Jag kan inte låta bli att rätta min sambo när han säger att en arbetskamrat som ska vara hemma i 6 månader ska vara ”pappaledig”. För mig blir det bara ännu en grej som särskiljer. Mammaledig blir ”den närande” föräldern medan pappaledig blir ”den lattjo lekande” föräldern.

Kommentering öppen 10 dagar. För regler se under fliken "Om".

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s