Have a little faith!

I onsdags i nämnden skulle vi göra uttalanden angående två friskolor som vill etablera sig i vår kommun. Det är inte vår nämnd som har hand om friskolorna, det har utbildningsnämnden, men vi ska ändå ge vår syn på saken och vad vi tycker vägs in när skolinspektionen tar beslut i frågan. Till saken hör att vi bara ska uttala oss negativt om vi tror att etableringen i framtiden kommer ha påtagliga negativa följder för vårt skolområde. Det kunde inte visas att det var så och alltså skulle vi ställa oss positiva till etableringarna. Förvaltningen hade naturligtvis gjort en utredning och den visade inte på några påtagliga negativa följder, eller några negativa följder alls. Inte för oss i alla fall. Dock kan det ju vara svårt för sagda skolor att hitta lokaler, men det är ju deras problem.

Den ena ansökan var angående en fortsättning på en redan existerande förskola med montessoripedagogik, så att barnen där kunde fortsätta gå med varandra även när de nått skolåldern. Den andra var från ett vinstdrivande skolföretag.

Det var de som menade att vi skulle säga nej till etablering av den vinstdrivande skolan (vissa menade också att vi borde säga nej till Montessoriskolan, hur nu det kan anses vara förenligt med barnens bästa angående de barn som redan går i deras förskola) med hänvisning till att man kan läsa mycket negativt om den ifall man googlar på den. Nu var vi ju inte i någon position att säga nej, men även om vi hade varit det så frågar jag mig varför man ska göra det och isåfall för vems skull?

Om nu skolan suger så mycket på olika plan så lär väl föräldrar till presumtiva elever också bli varse det och välja en annan skola till sina barn? De har väl också möjlighet att söka information får man anta? Vi har jättehög kvalitet på de kommunala skolorna i Lund samt har 10 andra fristående skolor eller förskolor i enskild regi (med relativt få elever i eftersom föräldrar gärna väljer våra högklassiga kommunala skolor till sina barn) som man kan välja mellan ifall man absolut vill ha sitt barn i en friskola. I och med det fria skolvalet är det inte heller någon som kommer att tvingas välja den skolan. Man måste ju ha lite tilltro till att folk vet vilka skolor de placerar sina barn i! Särskilt när det gäller friskolor som ju är lite mer ”jobb” och engagemang med att sätta sina barn i än de kommunala. Är det en dålig skola kommer den ju att försvinna av sig självt. Den kan ju vara väldigt bra också och då är det väl bara bra för barnen att den finns.

Annonser

Kommentering öppen 10 dagar. För regler se under fliken "Om".

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s