Adjö Thomas Bodström

 

Thomas Bodström höll pressträff

Image by Socialdemokrater via Flickr

 

Eller ja, på måndag lär jag ju få säga ”välkommen åter”, men det kan inte vara solsken varje dag.

Jag har aldrig varit något överdrivet fan av Thomas Bodström men jag har inte tyckt illa om honom heller. Nu är jag dock rätt jäkla besviken och irriterad på karln! Inte främst p.g.a. att han stuckit till USA utan att ha clearat med ersättaren eller ha ansökt om föräldraledighet i tid utan, även om jag för all del tycker att det ÄR irriterande, utan p.g.a. hans uttalanden angående avslaget.

Enligt Thomas hade det nämligen varit MODERNT att godkänna ledigheten, grundad på en ansökan som skickades in straxt innan han flydde fältet. Jag kan ju tycka att en advokat borde fatta att föräldraledighetsreglerna borde vara lika för alla och endast ändras genom att ändring i Föräldraledighetslagen. Vi andra dödliga hade liksom fått skicka in ledighetsansökan när vi visste premisserna för den och sen vänta ett par månader innan vi kunde vara lediga.

”Det har varit många missförstånd angående min ansökan om föräldraledighet i media. Låt mig därför klargöra följande:

  • Jag har sökt maximal föräldraledighet.
  • Enligt Försäkringskassan har jag dock bara rätt till 50 % ersättning, eftersom min yngsta son går i skolan.”

Wow Advokat Bodström, var det där en nyhet för dig? Du vet vi andra kan inte heller vara 100 % föräldralediga när våra barn går i förskolan eller skolan, för då är vi ju inte lediga med våra barn vilket är hela grejen med föräldraledighet. Jag kan inte påstå att jag är särskilt imponerad av hans lagkunnighet, eller förmåga att kolla upp vad som gäller.

Enligt Föräldraledighetslagens 13 § 1 st ska arbetstagaren som vill utnyttja sin rätt till föräldraledighet anmäla detta till arbetsgivaren senast 2 månader innan ledighetens början eller ”om det inte kan ske, så snart som möjligt”.  Dessa regler har satt likadana ut sedan de trädde i kraft 1996. Vad som är kriterierna för att det ska godkännas om ledigheten inte kunnat anmälas 2 månader i förväg beskrivs inte närmre i Karnov eller propositionen. SOU:n hittar jag inte på Regeringens hemsida, den är kanske för gammal för att finnas där men efter att ha läst i Kent Källström & Jonas Malmbergs bok Anställningsförhållandet – Inledning till den individuella arbetsrätten (den enda bok jag hade hemma som ens nämnde saken) tolkar jag det som att ”så snart som möjligt”-regeln endast gäller tillfällig föräldrapenning alltså VAB. Hursomhelst har ju Thomas anledningar inte dugt åt riksdagen för då hade de ju godkänt ledigheten.

”Jag tycker det är synd att riksdagen behåller sin restriktiva och omoderna linje när det gäller föräldraledighet. Det är viktigt att politikerna går före om de menar allvar med att det ska gå att förena familj och karriär.” skriver Thomas i ett debattinlägg i Aftonbladet och jag kan väl förstå vad han menar, men då skickar man in en motion om det och försöker få Föräldraledighetslagen ändrad! Man testar inte bara om det funkar och gnäller sen när det inte gör det.

”Det finns nog ingen annan arbetsplats där detta skulle gå att ordna så enkelt, rent praktiskt, eftersom det finns färdiga ersättare att bara sätta in.” Det må så vara, men jag kan tänka mig fler arbetsplatser där det rent praktiskt hade varit lika lätt att hitta ersättare för den ordinarie arbetstagaren men där det likt förbaskat inte hade varit acceptabelt att bete sig som han gjort. Jag vet ställen där vikariepoolerna svämmar över av timanställda människor som gärna skulle jobba på ett föräldraledighetsvikariat ett tag istället för att jaga timmar varje månad. Det betyder dock inte att Pernilla 32 kan säga till sin chef att ”Du, min 3åring trivs inte på dagis just nu och jag har ju 3 månader kvar av min föräldraledighet kvar så jag kommer inte till jobbet imorgon!” utan protester. Det är inte omodernt, det är bara som det är och är det så för Pernilla ska det vara så för Thomas med! Arbetsgivaren behöver i alla fall skuggan av en chans att förvarna ersättaren om att den behöver rycka in i tjänst.

Vidare menar Thomas att ”Gårdagens praxisbeslut innebär att det i framtiden inte kommer att vara möjligt för en riksdagsledamot att vara föräldraledig när barnet går på dagis eller i skolan. Det kommer självklart att få konsekvenser för unga människor i framtiden.” Bull shit Thomas Bodström! Framtidens riksdagsledamot kommer förhoppningsvis att lämna in sin ledighetsansökan i tid och inte förvänta sig att ha en särställning i ett land där vi ska föreställa vara lika inför lagen. Det handlar ju inte om att Thomas inte får vara ledig! Det handlar om att det finns regler kring ledigheten, regler som ska följas, men det passar uppenbarligen inte för alla.

Nu kan ju jag ha trampat i klaveret rejält i det här inlägget, för jag är inte 100 % säker på att riksdagsledamöter faller under Föräldraledighetslagen som vi andra dödliga, men oavsett om de gör det eller ej tycker jag att de ska föregå med gott exempel genom att inte försöka skaffa sig fördelar tack vare sin privilegierade position. Och för guds skull sluta gnälla över regler som ni varit med om att utarbeta själva! Ok, kanske inte Thomas i egen hög person, men han hade 6 år som minister och 4 år i opposition på sig att försöka göra skillnad om han velat det.

Uppdatering: Här har vi en skitbra krönika i ämnet  http://www.expressen.se/kronikorer/brittasvensson/1.2174933/britta-svensson-fungerar-inte-att-gora-det-till-en-jamlikhetsfraga

Och här en till http://www.expressen.se/ledare/1.2174918/ann-charlotte-marteus-ledighet-in-absurdum

Annonser

5 thoughts on “Adjö Thomas Bodström

  1. Mycket bra inlägg skrivet av dig, och jag håller med i väldigt mycket. Jag lärde mig även lite nytt om föräldrarledigheten, man är ju fortfarande en färsking inom detta område :)

    • Tack! Jag tycker att föräldraledigheten är väldigt spännande just för att den påverkar de flesta under någon period av livet. Man kan ju aldrig veta nog om sina rättigheter och skyldigheter ;-)

  2. Ping: Andra säger så bra saker | Blodpudding …och på fredag blir det tacos

Kommentering öppen 10 dagar. För regler se under fliken "Om".

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s